Fed Bakal Bertindak Agresif? Ramalan Wells Fargo Ini Undang Perhatian

493

Penganalisis di bank pelaburan Wells Fargo mengeluarkan pandangan pada hari ini bahawa adalah tidak mungkin Rizab Persekutuan AS akan bergerak agresif terhadap kadar faedah, walaupun mereka melihat pengurangan kadar pada tahun ini.

Naratif “lebih tinggi untuk lebih lama” yang ada sekarang mungkin telah menjadi halangan besar bagi pasaran saham 12 bulan yang lalu. Walau bagaimanapun, bank itu mencatat bahawa peserta pasaran terus bergantung kepada tema inflasi yang menurun dari masa ke masa dan sentimen Fed untuk mengurangkan kadar faedah walaupun mungkin tidak akan mempunyai banyak peluang untuk melakukannya, sekurang-kurangnya sepanjang tahun ini.

“Ia tidak menyakiti pasaran ekuiti bahawa ekonomi dan pendapatan terus berkembang pada kadar yang sederhana,” tulis Wells Fargo. “Sekilas pandang kepada kontrak niaga hadapan dana Fed menunjukkan pasaran kini menjangka hanya satu hingga dua pengurangan tahun ini, jauh berbeza daripada enam hingga tujuh potongan ketika kita memasuki 2024.”

Buat masa ini, Wells Fargo percaya pengurangan kadar yang diharapkan mungkin akan sedikit ditangguhkan untuk direalisasikan.

“Itu bukan bermakna pengurangan kadar tidak akan berlaku sama sekali, tetapi membawa indikasi bahawa Fed mungkin tidak akan mengambil langkah agresif apabila Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan bersidang untuk menentukan dasar dalam suku-suku yang akan datang,” tambah mereka.

“Kadar penyusutan inflasi telah terhenti buat masa ini, tetapi kami melihat inflasi Indeks Harga Pengguna menurun apabila musim beralih ke musim panas dan ke musim luruh, membolehkan dua pengurangan tahun ini.”

Pada tahun 2025, bank itu telah menyesuaikan anggaran jumlah pengurangan kadar mereka kepada hanya satu, yang akan membawa kadar sasaran dana Fed ke dalam julat 4.5% hingga 4.75% menjelang akhir tahun hadapan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat