Firma Kewangan Terkemuka AS Tak Peduli!

258

Terkini, kebanyakan firma kewangan utama Amerika Syarikat mula memasuki pasaran China meskipun ketegangan politik antara kedua-dua negara semakin meningkat.

Salah satu daripadanya adalah Citi. Firma tersebut telah mengumumkan pada semalam bahawa mereka telah memperoleh lesen hak pengawalseliaan dana domestik dari Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China sekaligus menjadi bank Amerika Syarikat pertama yang berbuat demikian.

Lesen tersebut akan membolehkan Citi menyimpan sekuriti dan serta menyediakan perkhidmatan kawal selia yang berkaitan kepada dana bersama dan dana swasta yang berpangkalan di China jika firma berkenaan lulus pemeriksaan pengawal selia akhir tahun ini.

Menurut David Russell, ketua perkhidmatan sekuriti Citi Asia Pasifik, mereka telah menyumbang dengan ketara dalam operasi Perkhidmatan Sekuriti di Shanghai, dan merancang untuk terus meningkatkan kemampuan tempatan bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat di negara itu seperti pentadbiran dana dan perkhidmatan sumber luar yang lain.

Pada 2 tahun yang lalu, pemerintah China telah mempercepat usaha untuk membenarkan akses asing yang lebih meluas ke pasaran kewangannya yang sebelum ini ditutup. Sekatan pemilikan telah dilonggar dan pemberian lesen perniagaan kepada institusi kewangan Amerika adalah merupakan sebahagian daripada perjanjian perdagangan fasa pertama antara Amerika Syarikat dan China.

Kelulusan yang diperolehi Citi adalah langkah serupa yang diambil untuk institusi kewangan asing lain yang telah lama ingin mengembangkan operasi mereka di pasaran tempatan.

Selain itu, syarikat pengurusan aset global BlackRock yang berpusat di New York juga telah mendapat persetujuan untuk menubuhkan perniagaan pengurusan aset yang dimiliki sepenuhnya di China pada 21 Ogos yang lalu. Syarikat itu mempunyai tempoh 6 bulan untuk menubuhkan firma itu, dengan modal sebanyak $ 43.9 juta dolar.

Manakala pada 13 Jun, usaha sama yang terjalin antara American Express dengan LianLian DigiTech di China telah mendapat persetujuan dari People’s Bank of China untuk menguruskan transaksi kad bank tempatan.

Bukan itu sahaja! Syarikat dana terkemuka Amerika Syarikat, Vanguard juga merancang untuk menutup operasi Hong Kong dan Jepun serta memindahkan ibu pejabat Asia ke Shanghai dalam tempoh 6 bulan hingga 2 tahun akan datang.

Syarikat tersebut telah mendedahkan bahawa pasaran saham Hong Kong sedang berhadapan krisis serta menjejaskan dana pelaburan firma itu. Oleh yang demikian, mereka lebih cenderung untuk menfokuskan kepada pelabur individu lalu memutuskan untuk menghentikan operasi Hong Kong.

Tambahan daripada itu, terdapat juga desas-desus mengatakan bahawa bank pelaburan Amerika Syarikat, J.P. Morgan mungkin akan membeli salah sebuah syarikat pengurusan dana, China International Fund Management dengan harga sebanyak $1 bilion dolar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat