Fuh! Bank Pusat Ini Arahkan Pelabur Dedahkan Bitcoin Mereka?

1,509

Bank Pusat Argentina dalam satu laporan tidak rasmi dilaporkan meminta bank-bank tempatan untuk meneliti pelanggan yang memegang Bitcoin dan matawang kripto, Bukan itu sahaja mereka yang terlibat menggunakan aset digital tersebut dalam aktiviti perniagaan atau perdagangan juga termasuk kumpulan sasaran.

Semua bank tempatan diminta untuk menyerahkan maklumat mengenai klien yang melakukan transaksi menggunakan kripto. Dalam nota laporan ini memaklumkan mereka yang mempunyai akaun untuk memegang kripto, mengumumkan pegangan aset kripto, melakukan pemebelian dan jualan kripto atau menguruskan kripto akan dipantau.

Pegawai bank berpendapat langkah itu adalah sebahagian daripada proses penilaian dalam bank pusat membuat keputusan untuk memutuskan apakah perlu ada lebih banyak peraturan untuk pasaran kripto ataupun tidak.

Dari sudut yang berbeza, langkah tersebut diumumkan ketika Argentina mengalami inflasi yang besar dan menghadapi krisis mata wang selepas kegagalan bank nasional. Lebih menghairankan bank bertindak untuk mengejar orang ramai yang menggunakan kripto di tengah situasi tersebut.

Inflasi Argentina pada ketika ini adalah pada 36.1%, yang setidaknya lebih rendah dari 53.8% pada tahun 2019. Sebelum ini matawang kripto telah dilarang keras di negara itu iaitu  pada Mei 2020 namun ia mula longgar dari waktu ke waktu.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat