Fuh! Data PPI Bulan September Melonjak Lebih Daripada Jangkaan Para Pakar!

499

Harga pengeluar A.S. meningkat lebih daripada jangkaan pada September di tengah-tengah kenaikan kukuh dalam kos perkhidmatan dan barangan, menunjukkan inflasi boleh kekal tidak selesa tinggi untuk seketika.

Indeks harga pengeluar (IHP) untuk permintaan akhir melantun semula 0.4% bulan lepas, kata Jabatan Buruh pada hari Rabu. Data untuk Ogos telah disemak lebih rendah untuk menunjukkan IHPR jatuh 0.2% dan bukannya menurun 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Dalam tempoh 12 bulan hingga September, IHPR meningkat 8.5% selepas meningkat 8.7% pada bulan Ogos. Pakar ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan PPI meningkat 0.2% dan meningkat 8.4% tahun ke tahun.

Pertumbuhan yang sederhana dalam inflasi pengeluar tahunan didorong oleh kelonggaran dalam kesesakan rantaian bekalan serta kemerosotan dalam harga komoditi daripada paras tertinggi yang dilihat pada musim bunga.

Harga minyak dan petrol mungkin merosot berikutan keputusan minggu lalu oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya untuk mengurangkan pengeluaran minyak mentah.

Data pada Khamis mungkin menunjukkan harga pengguna meningkat pada bulan September berdasarkan tinjauan pakar ekonomi. Perkara ini dapat mendorong kenaikan kadar faedah sebanyak 75 mata asas bulan depan untuk kali keempat tahun ini.

The Fed sejak Mac telah menaikkan kadar dasarnya daripada hampir sifar kepada julat semasa 3.00% hingga 3.25%. Tanpa mengira komponen makanan, tenaga dan perkhidmatan perdagangan yang tidak menentu, harga pengeluar juga meningkat 0.4% pada bulan September. PPI teras yang dipanggil meningkat 0.2% pada bulan Ogos.

Dalam tempoh 12 bulan hingga September, PPI teras meningkat 5.6% selepas peningkatan yang sama pada bulan Ogos. Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama bertumbuh dengan stabil pada paras dagangan 113.233.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat