Fuh! Vaksin Covid-19 Moderna Berkesan Lebih 94%!

878

Menurut Moderna, data percubaan fasa tiga pada peringkat awal telah menunjukkan vaksin Covid-19 mereka mencatatkan kadar keberkesanan lebih daripada 94% untuk mencegah penularan wabak berkenaan.

Analisis itu didakwa telah menilai 95 jangkitan Covid-19 yang disahkan di antara 30,000 peserta percubaan. Moderna, yang membangunkan vaksinnya dengan kerjasama Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional, mengatakan bahawa sebanyak 90 kes Covid-19 diperhatikan pada kumpulan plasebo berbanding 5 kes yang diperhatikan pada kumpulan yang menerima suntikan vaksin sebanyak 2 dos. Ianya menghasilkan keberkesanan vaksin yang dianggarkan sebanyak 94.5%.

Sehubungan dengan itu, saham syarikat telah melonjak lebih daripada 17% dalam perdagangan premarket.

Selain itu, syarikat yang berpangkalan di Cambridge, Massachusetts juga mengatakan bahawa tiada isu keselamatan yang timbul bahkan vaksin berkenaan adalah selamat dan dapat diterima dengan baik meskipun terdapat kesan sampingan seperti sakit di tempat suntikan dan, selepas dos kedua, pesakit akan mengalami keletihan, sakit otot dan sakit kepala.

Seterusnya, mereka merancang untuk menjalankan ujian keberkesanan vaksin tersebut terhadap remaja dan kanak-kanak yang berusia 12 tahun ke bawah.

Di samping itu, mereka turut merancang untuk memohon kebenaran penggunaan kecemasan dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah pada masa akan datang. Percubaan akan terus dijalankan bagi mengumpulkan data tambahan yang berkaitan dengan keselamatan dan keberkesanan walaupun setelah permohonan dikemukakan.

Menjelang akhir tahun ini, Moderna menjangkakan akan mempunyai sekitar 20 juta dos vaksin yang siap dihantar di AS dan kini dalam proses untuk menghasilkan 500 juta hingga 1 bilion dos di seluruh dunia pada tahun 2021.

Untuk pengetahuan semua, syarikat tersebut juga telah menandatangani perjanjian pembekalan di Amerika Utara, Timur Tengah dan di kawasan lain di dunia dan telah mencapai kesepakatan dengan pemerintah AS untuk menyediakan sebanyak 100 juta dos vaksinnya.

Berdasarkan perjanjian itu, kerajaan persekutuan diberikan pilihan untuk membeli sehingga 400 juta dos tambahan manakala AS didakwa telah melaburkan $ 955 juta dalam pembangunan vaksin Moderna Covid-19, menjadikan jumlah pelaburannya mencapai $ 2.48 bilion.

Pada bulan Ogos yang lalu, Moderna mendedahkan bahawa mereka akan mengenakan bayaran antara $ 32 dan $ 37 bagi setiap dos vaksinnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat