Gagal Akses 3,000 ETH, Pasangan Ini Mahu Saman Ethereum Foundation!

884

Lagi isu berkaitan dengan ‘masalah’ simpanan aset kripto, cuma kali ini bukan berkaitan Bitcoin (BTC) tetapi Ethereum (ETH) pula.

Baru-baru ini, pasangan Art William dan Yuki dilaporkan telah meminta bantuan untuk mendapatkan 3,000 ETH yang dibeli melalui penawaran pre-sale oleh Ethereum Foundation pada 2014.

Jumlah Ethereum yang dimiliki oleh pasangan itu kini telah bernilai sekitar $6 juta, malangnya mereka tidak dapat menikmati keuntungan yang sepatutnya diperolehi daripada hasil pelaburan mereka itu.

Dikatakan mereka telah menggunakan platform Coinbase dan sebanyak 1.5 BTC digunakan untuk membuat pembelian tersebut.

Bagaimanapun, keadaan menjadi sukar apabila sebenarnya mereka tidak pernah menerima fail JSON yang berfungsi sebagai private key untuk membuka wallet kripto.

Jelas mereka, fail JSON yang dilakukan pada masa itu tidak sepenuhnya dimuatturun dari talian:

“Ketika itu peratusan muatturun masih menunjukkan masa sekitar satu jam setengah sebelum fail JSON sepenuhnya dimuatturun. Malangnya buat kami, fail tersebut tidak diterima,” jelas William.

3,000 ETH berjaya dimasukkan ke dalam wallet dan mereka boleh memantaunya. Cuma, mereka tidak boleh membuka wallet tersebut!

Lebih runsing apabila organisasi itu menjanjikan emel backup fail JSON tetapi sehingga ke hari ini mereka tidak menerima sebarang emel, menyebabkan mereka terpaksa mengupah firma guaman di Switzerland untuk berunding.

Malangnya, pihak perundangan daripada organisasi tersebut menolak untuk berunding dengan alasan: “Ethereum tiada liabiliti terhadap kehilangan wallet, katalaluan, dan private key.”

Pengasas Cryptographic Media, merangkap bekas pengarah pengurusan Coindesk juga ada menjelaskan keadaan ini dianggap sebagai satu eksperimen teknologi yang mana pelbagai isu tidak terjangka boleh terjadi.

Figura itu juga menyarankan untuk tidak meletakkan dana yang keterlaluan hingga menyebabkan anda tidak mampu berhadapan dengan risiko yang berpotensi.

Memandangkan 3,000 ETH sudah membawa nilai jutaan dolar, William tidak berputus asa.

Dikatakakan individu itu mahu mengupah firma guaman yang lain dan mahu memfailkan saman terhadap organisasi tersebut sehingga fail JSON berjaya diterima. Mereka juga ada mewujudkan tabung dana di gofundme.com untuk menampung kos pengadilan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat