Gagal Dapatkan TikTok, Microsoft Tak Gigit Jari

414

Microsoft Corp hari ini mengatakan akan membeli ZeniMax Media dengan harga sebanyak $ 7.5 bilion, bagi memperkukuh penawaran permainan video Xbox dengan studio di seperti Fallout dan reboot Doom.

Untuk pengetahuan semua, ZeniMax adalah syarikat induk Bethesda Softworks, yang juga telah membangunkan The Elder Scrolls, Wolfenstein, dan Dishonored.

Selain itu, perjanjian itu ditandatangani lebih dari seminggu setelah Microsoft gagal mendapatkan aplikasi video pendek TikTok A.S. Sementara itu, TikTok pada masa ini telah menyusun perjanjian itu sebagai perkongsian bersama Oracle dan Walmart dan bukannya penjualan langsung.

Microsoft mengatakan ia merancang untuk membawa permainan Bethesda di masa depan ke dalam perkhidmatan langganan Xbox Game Pass bulanan ketika ianya dilancarkan di Xbox atau PC. Tambahnya lagi, pas permainan tersebut kini mempunyai lebih dari 15 juta pelanggan.

Meskipun begitu, struktur dan kepemimpinan Bethesda tidak akan berubah.

Berikutan dengan penularan wabak Covid-19, permainan video mencatatkan permintaan yang tinggi daripada pengguna kerana perlu berada di rumah ketika perintah berkurung dikuatkuasakan dan Microsoft telah menaruh kepercayaannya untuk menawarkan lebih banyak inisiatif kepada pengguna untuk bermain melalui cloud service dan consoles dengan harga yang berbeza.

Seterusnya, Microsoft mengatakan bahawa perjanjian ZeniMax akan ditutup pada tahun hadapan, dan akan mencetuskan sedikit kesan terhadap pendapatan operasi yang disesuaikan pada tahun fiskal 2021 dan 2022.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat