Gangguan Bekalan di Libya Merupakan Antara Punca Pengukuhan Minyak Mentah Global!

70

Harga minyak mentah melonjak dalam sesi ini gara-gara gangguan bekalan minyak mentah di Libya sambil mengetepikan data yang dikeluarkan oleh API semalam. Disamping itu, data rasmi inventori minyak mentah di AS juga akan menjadi tumpuan hari ini.

Dagangan crude futures bagi penghantaran bulan Mei meningkat sehingga 0.25 peratus, kepada $48.49 setong, manakala Brent mentah di Intercontinental Exchange, London menunjukkan peningkatan sebanyak 0.06 peratus.

Laporan yang dikeluarkan oleh Institut Petroleum Amerika (API) pada lewat Selasa menunjukkan bahawa stok minyak mentah AS meningkat lebih daripada ramalan iaitu 1.91 juta tong. Dalam laporan terbabit juga, produk sulingan menjunam daripada yang dijangkakan sebanyak 2.04 juta tong.

Seterusnya, pasaran akan memberikan tumpuan kepada data rasmi yang akan dikeluarkan oleh Pentadbiran Maklumat tenaga (EIA).

Semalam, harga minyak mentah mengakhiri dagangan di paras yang agak tinggi selepas gangguan bekalan yang agak teruk terhadap bekalan minyak di Libya telah menyokong pemulihan harga minyak.

Puak bersenjata di medan minyak telah menyekat pengeluaran serta mengurangkan pengeluaran sedia ada sebanyak 252,000 tong sehari, iaitu kira-kira satu pertiga daripada jumlah pengeluaran sebenar.

Dalam masa yang sama, pasaran juga dipengaruhi sentimen positif terhadap komen daripada pegawai-pegawai OPEC yang berpotensi untuk melanjutkan perjanjian pembekuan bekalan melebihi bulan Jun.

Di tempat lain, Menteri Minyak Iran, Bijan Zanganeh berkata perjanjian global mungkin akan dilanjutkan selepas Jun. Namun begitu, rundingan masih perlu dibuat berkisar hal berkenaan.

Pound dan US Dollar Menjadi Tumpuan Utama Dalam Sesi Asia

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat