Gawat! India Pula Sekat Eksport Beras

1,127

Dunia dikejutkan dengan berita mengenai India yang mengharamkan eksport beras putih bukan basmatinya yang berkuat kuasa pada hari Khamis.

Kementerian Hal Ehwal Pengguna berkata ia bertujuan untuk membantu memastikan ketersediaan yang mencukupi beras putih bukan basmati di India serta meredakan kenaikan harga di pasaran domestik.

India adalah pengeksport beras terkemuka dunia, menyumbang lebih 40% daripada perdagangan beras global serta pengeluar kedua terbesar selepas China.

Langkah itu dilihat boleh menambah tekanan buat harga yang sudah sedia meningkat, sekali gus menghangatkan semula inflasi global.

Antara negara yang akan paling teruk terjejas akibat sekatan ini pastinya Bangladesh dan Nepal yang merupakan destinasi eksport utamanya.

Menurut Kementerian Hal Ehwal Pengguna, beras putih bukan basmati membentuk kira-kira 25% daripada eksport beras India.

Penganalisis melihat bahawa pengimport yang terjejas mungkin beralih kepada pembekal alternatif di rantau ini, seperti Thailand dan Vietnam.

Kenapa harga beras meningkat?

Harga sudah pun berlegar pada paras tertinggi satu dekad, di mana sebahagiannya disebabkan oleh bekalan yang ketat apabila ia menjadi alternatif kepada bijirin utama lain yang terkesan akibat perang Ukraine-Rusia.

Harga gandum sekali lagi melonjak pada minggu ini selepas Rusia menarik diri daripada perjanjian bijirin Laut Hitam, yang sebelum ini berperanan menghalang krisis makanan global dengan membenarkan Ukraine untuk terus mengeksport.

India juga sedang bergelut dengan harga sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin yang tinggi, di mana harga tomato telah melonjak lebih daripada 300% dalam beberapa minggu kebelakangan ini disebabkan oleh cuaca buruk.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat