GBP/JPY Pamer Penurunan Pada Sesi Eropah, Sentimen Pilihan Raya UK Masih Positif?

220

Setelah komen yang dikeluarkan oleh Nigel Farage atas berita pengunduran Parti Brexit daripada pilihan raya UK Disember nanti, dagangan Pound Sterling menunjukkan pengukuhan pada awal minggu ini.

Namun timbul persoalan berkenaan sejauh manakah tindakan Farage akan membantu Perdana Menteri UK Boris Johnson untuk memenangi pilihan raya.

Sementara itu, pelabur turut memberi tumpuan pada data ekonomi UK selepas bacaan data pertumbuhan GDP berjaya mencatatkan peningkatan namun tidak mencapai jangkaan kenaikan oleh pasaran.

Pada sesi Eropah hari ini pula, tumpuan terarah pada data pekerjaan UK yang dikeluarkan pada jam 5.30 petang.

Bacaan bagi indeks purata pendapatan untuk setiap 3 bulan di UK menurun kepada 3.6% berbanding 3.8% pada bacaan terdahulu. Sementara, kadar pengangguran mencatatkan penurunan kepada 3.8% daripada 3.9%.

Dilihat pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/JPY, harga telah melonjak lebih 100 pips pada dagangan semalam. Kenaikan harga diteruskan pada sesi pasaran Asia hari ini.

Namun, memasuki sesi pasaran Eropah, harga mula menunjukkan penurunan semula dari paras zon resistance pada GBP/JPY sekitar 140.600.

Penurunan menguji garisan sokongan Moving Average 50 (MA50) yang akan memberikan petunjuk arah kecenderungan harga.

Jika harga berjaya meneruskan penurunan ke paras lebih rendah, harga dijangka akan menuju ke paras terendah harian semalam sekitar 139.400 atau zon support lebih rendah pada 139.200 hingga 139.000.

Namun jika harga kembali membuat lonjakan, zon resistance yang dicapai hari ini akan kembali diuji untuk harga meneruskan kenaikan ke paras lebih tinggi.

Kenaikan seterusnya bakal menuju ke paras ketinggian dicapai Oktober lalu pada 141.300 di mana telah mencatatkan paras ketinggian terbaru sejak dagangan Mei.

Lihat gambar carta pasangan matawang GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat