GBP/USD Gagal Kekalkan Momentum Lonjakan Selepas Mesyuarat BOE

203

US dolar dilihat kekal bergerak lemah di awal sesi Asia pagi ini, ekoran reaksi pasaran terhadap mesyuarat FOMC pada minggu lalu. Namun dilihat pada Jumaat lalu US dolar mula menunjukkan sedikit kenaikan nilainya ekoran jangkaan berlaku aktiviti profit taking oleh para pelabur di penghujung minggu.

Antara faktor lain dilihat yang boleh mempengaruhi pergerakan US dolar pada minggu ini adalah laporan perkembangan tarif terhadap barangan China yang sedang dipertimbangkan untuk dihapuskan oleh Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden.

Sematara US dolar susut minggu lalu, kebanyakan mata wang utama termasuk Pound dilihat berjaya mengambil peluang untuk membuat kenaikan untuk memberi isyarat perubahan arah pergerakan pada carta harga untuk minggu ini pula.

Kenaikan kadar faedah yang dilakukan oleh Bank of England (BOE) pada mesyuarat polisi minggu lalu telah membuatkan mata wang Pound melonjak ketara pada dagangan Khamis yang lalu, namun momentum lonjakan tersebut gagal dikekalkan di penghujung minggu.

Bersambung pada dagangan minggu ini pula, pelabur akan menunggu data inflasi UK yang bakal diterbitkan pada Rabu, dan sekiranya bacaan inflasi tersebut mencapai jangkaan dilihat bakal membolehkan mata wang Pound untuk terus menguat.

Meneliti pergerakan harga pada carta pasangan matawang GBP/USD, harga dilihat telah membuat penurunan semula pada penghujung sesi dagangan minggu lepas pada Jumaat selepas lonjakan ketara pada Khamis mencapai paras ketinggian pada 1.24000. Namun, penurunan harga dilihat berlaku semula menguji zon RBS (resistance become support) 1.22000.

Sesi Asia pada pembukaan pasaran awal minggu ini menyaksikan harga berjaya untuk kekal berada di atas zon 1.22000 namun masih belum melepasi halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam untuk memberikan isyarat lebih positif untuk pergerakan bullish.

Sekiranya kenaikan berjaya diteruskan, harga dilihat bakal menguji rintangan awal pada 1.2300 sebelum kembali paras 1.24000 yang dicapai pada minggu lalu.

Untuk kenaikan lebih tinggi yang diteruskan, melepasi paras tersebut akan mensasarkan harga selanjutnya menuju ke zon tumpuan sebelum ini pada sekitar 1.25000 atau pada 1.26000.

Sebaliknya, jika harga tidak berjaya meneruskan kenaikan pada awal minggu ini, harga berkemungkinan akan bergerak susut di bawah zon RBS 1.22000 sebelum menyambung penurunan lebih rendah ke sekitar zon 1.21000.

Untuk penurunan lebih rendah pula, sasaran seterusnya adalah untuk harga menguji zon support 1.20000 selepas harga yang membuat penurunan minggu lalu dilihat telah mencecah ke paras 1.19400 bagi rekod terendah harga 2 tahun.

Lihat gambar carta pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat