Golongan Terkaya Dunia Termasuk Warren Buffett & Elon Musk Pun Elak Bayar Cukai?

1,862

Butiran mengenai jumlah pembayaran cukai golongan hartawan Amerika Syarikat (AS), dilaporkan telah terdedah kepada sebuah laman sesawang berita.

Menurut laman sesawang berita itu, ProPublica, mereka telah melihat butiran pulangan cukai beberapa individu terkaya dunia termasuklah Jeff Bezos, Elon Musk dan Warren Buffett.

ProPublica mendakwa Bezos tidak membayar sebarang cukai pada 2007 dan 2011 manakala Musk turut berbuat demikian pada 2018.

Tambah ProPublica, mereka melakukan analisis terhadap ‘data yang diterima’ dan akan mengeluarkan perincian lebih lanjut dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Jelas ProPublica lagi, 25 individu terkaya AS hanya membayar 15.8% daripada pendapatan kasar mereka.

Dedah laman terbabit, kesemua individu terkaya AS menggunakan strategi cukai yang sah dan berjaya mengurangkan pembayaran cukai kepada sifar atau hampir kepada angka itu meskipun nilai kekayaan mereka meningkat dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini.

Golongan kaya, seperti kebanyakan rakyat marhaen, dapat mengurangkan pembayaran cukai pendapatan mereka menerusi sumbangan amal dan pendapatan pelaburan berbanding upah.

Menerusi data yang dikumpul melalui majalah Forbes, ProPublica berkata, nilai kekayaan 25 individu terkaya AS melonjak sebanyak AS$401 bilion daripada 2014 hingga 2018 namun mereka hanya membayar cukai pendapatan sebanyak AS$13.6 bilion dalam tempoh terbabit.

Sebelum ini, Presiden AS, Joe Biden mahu meningkatkan jumlah cukai terhadap golongan terkaya AS sebagai salah satu misinya untuk meningkatkan kesaksamaan dan program pelaburan infrastruktur.

Dalam pada itu, menurut jurucakap White House, ketirisan data itu adalah ‘salah’ dan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) serta pihak berkuasa berkaitan cukai sedang menyiasat perkara terbabit.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat