Google & Netflix Antara Yang Didenda Kerana Tipu Pengguna

438

Biasalah mana ada syarikat nak hilang pelanggan, tapi kalau dah sampai menipu dan menyusahkan pelanggan baik disaman saja dari didenda.

Pihak selia antitrust Korea Selatan telah mengenakan denda sebanyak 19.5 juta Won atau RM68,000 terhadap Google, Netflix dan 3 lagi perkhidmatan penstriman video lain kerana menjalankan aktiviti perniagaan yang tidak adil.

Menurut Suruhanjaya Perdagangan Adil (FTC), 5 penyedia perkhidmatan media over-the-top (OTT) iaitu Google, Netflix, KT, LG Uplus dan Content Wavve telah menghalang pelanggan untuk menamatkan keahlian mereka.

Tambahnya lagi, penyedia perkhidmatan tersebut telah memberi informasi palsu atau tidak membenarkan pelanggan untuk membatalkan keahlian mereka dalam usaha untuk menyukarkan pelanggan menamatkan kontrak penggunaan perkhidmatan mereka.

Selain denda, FTC turut mengarahkan mereka untuk membetulkan amalan perniagaan mereka.

Perkhidmatan OTT di Korea Selatan mencatat 34% pengguna berbayar pada tahun lalu dengan YouTube milik Google merupakan OTT paling popular di negara K-Pop tersebut, sebanyak 65.5% jumlah pengguna dan diikuti Netflix pada 24%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat