Guna BTC Untuk Cuci Duit, TikTok Influencer Dipenjara 32 Tahun!

1,096

“Itulah ada pepatah cakap sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga.”

Denish Shadevan atau lebih dikenali sebagai Danny Devan di TikTok mengaku bersalah di mahkamah persekutuan atas kesalahan penipuan transaksi, kecurian identiti dan pengubahan wang haram melibatkan mata wang kripto seperti Bitcoin (BTC).

Menurut Pejabat Peguam Amerika Syarikat (AS) Daerah Maryland, influencer tersebut cuba menipu pemberi pinjaman dan kerajaan AS untuk pinjaman bantuan COVID-19 bernilai $1.2 juta.

Devan yang memiliki 630,000 pengikut telah menjadi terkenal di TikTok susulan mencipta video tentang pelaburan dalam saham dan kripto semasa penularan wabak COVID-19, di mana kerajaan menawarkan pelbagai tentatif untuk beri bantuan kewangan kepada rakyat AS yang terkesan.

Namun, Devan didakwa mencipta borang cukai dan penyata bank palsu kemudian menyerahkan permohonan Program Perlindungan Gaji (PPP) dan Pinjaman Bencana Kecedaraan Ekonomi (EIDL) melalui beberapa entiti berpangkalan di Maryland yang dikawalnya.

Bukan itu sahaja, beliau turut menggunakan maklumat milik seorang kenalan tanpa persetujuannya untuk mengesahkan dokumen tertentu, ulas pendakwa raya.

Devan telah memohon sekitar 71 pinjaman PPP berjumlah $941,000 seterusnya menerima $146,000 dalam faedah PPP dan berjaya menjana $238,000 melalui 8 EIDL.

Selain meminjam $1.3 juta untuk membeli rumah agam enam bilik tidur di Potomac, Devan yang berusia 31 tahun telah mencuci dana kerajaan, menyelesaikan hutang peribadi dan pindahkan sebahagian wang itu kepada teman wanitanya.

Pun begitu, semuanya berakhir pada 24 Februari 2023 susulan beliau dikenakan hukuman penjara persekutuan maksimum 20 tahun kerana penipuan transaksi, 10 tahun atas pengubahan wang haram dan mandatori dua tahun untuk kecurian identiti.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian rayuannya, Devan akan kehilangan wang tunai dan BTC dimilikinya termasuk membayar $429,000.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat