Halatuju Bitcoin Jadi Tanda Tanya! Harga Bitcoin Boleh Jatuh Ke $15k Berdasarkan Indikasi Ini?

1,085

Pasaran mata wang kripto telah memasuki tempoh pengeluaran/penjualan yang berpanjangan. Dalam tempoh beberapa hari lepas sahaja, jumlah permodalan telah berkurang di bawah paras $90 bilion.

Perkara ini telah mendorong harga Bitcoin menutup prestasi suku kedua 2022 sebagai prestasi terburuknya dalam sedekad yang lalu. Harga Bitcoin ditutup pada bulan Jun di bawah $20,000, yang juga menjadikannya salah satu prestasi bulan terburuk setakat ini. Data daripada Coinglass menunjukkan bahawa mata wang kripto utama turun hampir 60% pada Q2.

Rekod sebelumnya datang pada Q4 2018 (semasa pasaran berada dalam keadaan menurun) apabila BTC turun lebih daripada 40% kepada di bawah $4,000. Harus dimaklumi bahawa pada sukuan kedua tahun lepas juga dilihat lemah dengan penuruna tiga bulan sebanyak 40.36%.

Bulan Jun dilihat amat menyakitkan kepada pemain pasaran kerana harga BTC telah turun sebanyak 40% sahaja dalam tempoh 30 hari yang lalu. Ini mengakibatkan Bitcoin didagangkan di paras terendah 18 bulan pada $17,500 pada minggu lalu.

Persoalan seterusnya ialah sejauh mana harga Bitcoin akan jauh atau adakah masih ada harapan untuk harga Bitcoin melonjak lebih tinggi?

Ramai dalam kalangan pemain pasaran telah tampil memberi pandangan mengenai hal tersebut berdasarkan indikator-indikator tertentu.

Menurut seorang penganalisis dari sumber popular CryptoQuant mendapati ada kebarangkalian bahawa harga bitcoin boleh jatuh pada sekitar $15,000, berdasarkan beberapa penunjuk.

Pertama ialah berdasarkan penunjuk permodalan pasaran. Penganalisis kekal menjadikan ia indikasi penting yang dilihat dimana ia mengambil kira harga setiap aset terakhir dipindahkan. Kedua, dijadikan rujukan ialah delta cap iaitu (‘Realized cap – MA).
Berdasarkan sejarah harga, paras pasaran ini hanya berada di antara paras kemuncak fasa kejatuhan. Antaranya yang berlaku pada tahun 2018 dan 2014.

 

 

Membandingkan perkara di atas dengan tindakan harga semasa, penganalisis menyimpulkan bahawa BTC telah pun berdagang di bawah had yang direalisasikan, yang juga menyaksikan pengeluaran kehilangan momentum. Walau bagaimanapun, mereka juga berpendapat bahawa:

Kemelesetan yang akan datang boleh menjejaskan keadaan lebih buruk. . Sekiranya keadaan makroekonomi semakin teruk, kita boleh melihat harga Bitcoin turun sedikit di bawah paras $15K.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat