Halatuju Ekonomi Semakin Suram, IMF Kurangkan Lagi Unjuran Disebabkan 3 Faktor Utama Ini!

320

Tabung Kewangan Antarabangsa mengurangkan ramalan pertumbuhan global sekali lagi pada hari Selasa, memberi amaran bahawa risiko penurunan dalam pertumbuhan ekonomi akibat inflasi yang tinggi dan perang Ukraine, dimana ianya boleh mendorong ekonomi dunia ke ambang kemelesetan jika dibiarkan.

Pertumbuhan KDNK benar global akan perlahan kepada 3.2% pada 2022 daripada ramalan 3.6% yang dikeluarkan pada April, kata IMF dalam kemas kini Tinjauan Ekonomi Dunianya. IMF menambah bahawa KDNK dunia menguncup pada suku kedua disebabkan kemerosotan di China dan Rusia.

IMF mengurangkan unjuran pertumbuhan 2023nya kepada 2.9% daripada anggaran April sebanyak 3.6% berikutan kesan dari dasar monetari yang lebih ketat. Pertumbuhan dunia telah melantun semula pada 2021 kepada 6.1% selepas pandemik COVID-19 menghancurkan pengeluaran global pada 2020 dengan penguncupan 3.1%.

IMF berkata ramalan terbarunya tidak begitu menentu dan tertakluk kepada risiko penurunan akibat perang Rusia di Ukraine yang melonjakkan harga tenaga dan makanan lebih tinggi. Ini akan akan memburukkan lagi inflasi dan membenamkan jangkaan inflasi jangka panjang yang akan mendorong pengetatan dasar monetari selanjutnya.

Selain itu, senario turut dipertimbangkan ialah pengurangan bekalan gas Rusia ke Eropah menjelang akhir tahun dan penurunan 30% lagi dalam eksport minyak Rusia, IMF berkata pertumbuhan global akan perlahan kepada 2.6% pada 2022 dan 2% pada 2023, dengan pertumbuhan hampir sifar di Eropah dan Amerika Syarikat tahun depan.

Pertumbuhan global telah jatuh di bawah 2% hanya lima kali sejak 1970, kata IMF, termasuk kemelesetan COVID-19 2020.

“Inflasi pada paras semasa mewakili risiko yang jelas untuk kestabilan makroekonomi semasa dan masa depan dan membawanya kembali kepada sasaran bank pusat harus menjadi keutamaan utama bagi pembuat dasar,” kata Gourinchas.

Pengetatan dasar monetari akan beri kesan pada tahun hadapan, memperlahankan pertumbuhan dan menekan negara pasaran baru” katanya sambil menambah bahawa bank pusat “harus kekal pada landasan sehingga inflasi dijinakkan.”

IMF juga berkata krisis yang semakin teruk dalam sektor hartanah China telah mengheret jualan dan pelaburan dalam hartanah. Ia berkata sokongan fiskal tambahan daripada Beijing boleh meningkatkan prospek pertumbuhan, tetapi kelembapan berterusan di China didorong oleh wabak virus berskala besar dan penutupan akan menyebabkan limpahan yang kuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat