Harapan Pemulihan Ekonomi Makin Pudar, Dagangan Safe-Haven Menguat

666

Safe-haven US dolar, yen, Swiss Franc mengukuh menjelang hujung minggu ketika pasaran saham AS jatuh ekoran harapan yang semakin pudar untuk ekonomi global pulih dengan cepat dari krisis coronavirus.

Ini didorong oleh unjuran pertumbuhan ekonomi oleh Federal Reserve (Fed) yang suram, di mana pengembangan ekonomi Amerika Syarikat dijangka akan terus lemah sehingga tahun 2022.

Susulan itu, pasaran Wall Street kembali berdarah apabila saham Dow Jones merekodkan kejatuhan harian terbesarnya dalam tempoh 3 bulan dengan jatuh sebanyak 6.9% atau 1,800 mata.

US dolar mengukuh berbanding matawang utama, kecuali matawang safe-haven lain dengan indeks dolar meningkat pada 96.88 pada sesi Asia.

Yen didagangkan menguat berbanding matawang utama lain, dan menokok ke paras tertinggi satu bulan berbanding US dolar dengan meningkat 3.1% dari paras terendah 2 1/2 bulan pada minggu lalu. Sementara Swiss franc pula menokok ke paras ketinggian 3 bulan berbanding US dolar pada $0.9376.

Kebimbangan terhadap gelombang kedua coronavirus turut membelengggu pasaran, yang mana kawasan-kawasan di Amerika Latin terus mencatat peningkatan kes baru, dengan 14 negeri mencatat kes baru yang tertinggi.

Florida melaporkan peningkatan satu hari terbesar kes baru sejak penularan wabak itu bermula. Perkara yang sama turut berlaku di Texas yang melaporkan lebih dari 2,500 kes baru, manakala di Arizona pula, kes telah meningkat 49% dari 26 Mei sehingga 9 Jun.

Dolar Aussie terus menyusut setelah mempamerkan kejatuhan harian terbesar sejak Mac pada sesi sebelumnya dengan mencatat penyusutan 2%. Sementara dolar New Zealand juga susut dari paras ketinggian 4 bulannya berbanding USD.

Selain itu, matawang pound jatuh dari paras ketinggian 3 bulannya berbanding US dolar, sementara tumpuan pasaran beralih kepada penerbitan data pertumbuhan ekonomi (GDP) UK pada petang ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat