Harapan UK Untuk Bebas Dari Lockdown Mungkin Musnah!

1,347

UK kini di bawah ancaman terbaru penularan varian Covid-19 dari India atau dikenali sebagai Delta, yang akan menyebabkan negara itu mungkin perlu menangguhkan rancangannya untuk membuka semula sekatan sepenuhnya pada 21 Jun.

Terbaru, Menteri Kewangan UK, Rishi Sunak dilaporkan bersedia menerima penangguhan tersebut sehingga empat minggu untuk seluruh ekonomi dibuka semula.

Menurut The Guardian yang memetik sumber dekat dengan Chancellor of the Exchequer, mengatakan bahawa Sunak tidak terikat dengan tarikh 21 Jun untuk mengangkat semua sekatan, dan kebimbangan Perbendaharaan yang utama adalah kebebasan tidak dapat dipulihkan dan perniagaan yang mempunyai kepincangan.

Terdahulu, para saintis kerajaan telah memberitahu Perdana Menteri UK, Boris Johnson bahawa tekanan virus Delta B.1.617.2 akan meletup, dan Britain akan memasuki gelombang ketiga yang ditakuti.

Pada hari Isnin, Setiausaha Matt Hancock memberitahu bahawa varian Delta telah merebak sekurang-kurangnya 40%, dan ia dengan cepat menjadi tekanan dominan di Britain, melebihi varian yang pertama kali ditemui di England.

Hakikatnya, negara ini telah melaporkan kes baru meningkat sebanyak 91% dari minggu lalu, dengan 6048 kes baru telah dicatatkan dalam tempoh 24 jam terakhir.

Hal ini secara tidak langsung memberi tekanan buat PM Johnson untuk mengumumkan penghapusan semua sekatan coronavirus di UK pada 21 Jun seperti yang dirancangkan oleh kerajaan sebelum ini.

Matawang pound terus bergerak dengan pergerakan yang terhad berikutan tekanan terbaru ini, dengan didagangkan di sekitar harga 1.41400 berbanding USD pada sesi Asia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat