Harga Minyak Teruk Dihentam Negara-negara Pengguna!

6,740

Dagangan komoditi hitam terus susut lebih parah selepas negara-negara pengguna mengumumkan pengeluaran besar minyak mentah daripada rizab kecemasan untuk mengurangkan tekanan kenaikan harga disebabkan krisis Ukraine dan Rusia.

Menurut pengarah kumpulan itu pada hari Rabu, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) bersetuju untuk melepaskan sebanyak 120 juta tong daripada simpanan, termasuk 60 juta tong dari Amerika syarikat.

Ini merupakan kali kedua IEA mengeluarkan bekalan daripada rizabnya pada tahun ini dan secara berkesan meningkatkan bekalan di seluruh dunia sekitar 2 juta tong sehari untuk sekurang-kurangnya dua bulan akan datang sebagai mengimbangi kekurangan minyak Rusia. Kumpulan itu secara kolektif mempunyai kira-kira 1.5 bilion tong dalam rizab strategik.

Pengumuman tersebut telah mendorong harga minyak mentah ke paras terendah tiga minggu sehingga membawa dagangan minyak Brent jatuh ke bawah paras harga $100 setong dan WTI Amerika Syarikat susut bawah $97 setong menjelang penghujung sesi New York susulan kejatuhan lebih 5%.

Namun begitu, harga kembali stabil pada hari ini dengan memperlihatkan niaga hadapan minyak Brent sedikit meningkat pada sekitar harga $103 setong dan WTI AS pula pada $98 setong.

Harga minyak mentah telah memaparkan turun naik yang tidak menentu pada minggu ini berikutan prospek lebih banyak sekatan yang dikenakan ke atas Rusia dan kebimbangan kekurangan permintaan dari China yang meneruskan langkah penutupan di Shanghai untuk membendung penularan Covid-19 serta terkesan dengan pengukuhan dolar AS.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat