Hora Horey, Hiphip Horey! Bandar-Bandar China Mula Longgar Sekatan

156

‘Akhirnya Presiden Xi akur dengan kehendak rakyatnya, sekatan mula dilonggarkan.’

Siapa sangka protes yang dilakukan penduduk China berjaya memaksa Presiden Xi Jinping mengkaji semula, seterusnya melonggarkan sekatan dasar sifar Covid-19 selepas berbulan-bulan dilaksanakan.

Pihak berkuasa kesihatan China mengesahkan perkara itu dengan pelonggaran bakal dibuat secara bersasar bermula dengan bandar Urumqi pada hari ini.

Bandar yang terletak di wilayah barat Xinjiang, tempat tercetusnya protes terhadap dasar sifar Covid, bakal membuka semula kedai pasar raya dan restoran.

Ia diikuti bandar-bandar lain yang menjadi pusat ekonomi China seperti Zhengzhou, kilang pengeluaran iPhone, yang tidak perlu lagi menunjukkan keputusan Covid-19 apabila menaiki pengangkutan awam dan ketika melawat ke tempat awam.

Pihak berkuasa bandar Shanghai juga mengatakan penduduknya tidak perlu lagi menunjukkan keputusan negatif ketika mengambil pengangkutan awam dan melawat taman-taman bermula Isnin.

Berita baik ini juga dapat didengari di wilayah Nanning apabila bandar Guangxi dan Wuhan, tempat pertama penularan Covid pada 2019, membatalkan keperluan keputusan ujian negatif Covid ketika menaiki keretapi.

Dalam pada itu, keputusan terbaru China ini sedikit sebanyak memberi gambaran baik kepada negara kuasa ekonomi ke-2 terbesar dunia itu selepas 2 tahun ditutup.

Objektif dasar sifar Covid yang dipegang dengan harapan untuk menyelamatkan nyawa, memakan diri apabila berlaku lebih banyak kematian termasuk kejadian kehilangan nyawa yang mencetus protes minggu lepas.

Ulas nota Goldman Sachs bahawa sungguhpun dasar dilonggarkan ini tidak bermaksud ia akan menamatkannya tetapi memberi indikasi bahawa kerajaan China sudah bersedia untuk keluar dari sekatan dan memulakan aktiviti ekonomi mereka.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat