Huawei Menghantar 1 Juta Peranti Dengan HongMeng OS!

1,836

Pada Mei yang lalu, syarikat gergasi telekomunikasi Huawei telah berhadapan tekanan dari Amerika Syarikat apabila syarikat tersebut telah disenarai hitamkan kerana terbabit dalam aktiviti yang bertentangan dengan kepentingan keselamatan negara Amerika Syarikat.

Huawei bukan sahaja berhadapan tekanan dari Trump, tetapi terpaksa juga berhadapan dari Google. Google telah memilih untuk menunda jalinan kerjasama perniagaan yang melibatkan hardware dan sofware dengan Huawei. Perkara ini telah mengejutkan banyak pihak.

Namun Huawei memiliki pelan alternatif dimana dalam diam-diam Huawei telah lama membangunkan OS mereka sendiri bagi mengantikan Android. OS ini dikenali sebagai HongMeng. Pada ketika ini, Huawei sedang menguji cuba HongMeng untuk pasaran di China terlebih dahulu. Dilaporkan bahawa terdapat tanda-tanda bahawa OS HongMeng akan dilancarkan di peringkat global pada bulan September.

Lebih mengejutkan pada hari, GSM Arena menukilkan laporan Rosenblatt Securities bahawa Huawei sudah menyediakan 1 Juta peranti dengan OS Hongmeng untuk tujuan ujian.Walaubagaimanapun, tidak disebut adakah ia akan dijual untuk pengguna atau hanya sebagai produk untuk pengujian.

OS Hongmeng dilaporkan akan dapat disuaikan dengan semua aplikasi Android, bahkan tahap sekuriti yang ditawarkan adalah lebih ketat dan selamat.

Beberapa pengeluar peranti terkenal seperti Oppo, Xiaomi dan Vivo turut menguji cuba OS Hongmeng di peranti mereka. Dikatakan OS Hongmeng 60% lebih pantas berbanding Android.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat