Hutang Kerajaan A.S Jadi Perhatian! Analisis Goldman Sachs Undang Kekhuatiran Pasaran

227

Penganalisis di Goldman Sachs dan Wolfe Research telah mengeluarkan nota pada hari Isnin dengan merakamkan kebimbangan mereka mengenai hutang persekutuan AS.

Goldman Sachs memberitahu pelabur bahawa prospek fiskal itu “tidak baik, tetapi ia  bertambah baik,” dengan defisit bajet persekutuan kelihatan mungkin untuk berada pada sekitar kira-kira $1.8 trilion tahun ini, $100 bilion lebih tinggi daripada anggaran terdahulu.

“Jika tren tahun kewangan berterusan, defisit primer (tanpa faedah) akan mengecil sebanyak 2% daripada KDN tahun lalu. Pada kira-kira 3%, akan meletakkan defisit primer pada tahap terendah sejak 2019.”

Goldman Sachs mencatatkan dua faktor yang menyeimbangkan penambahbaikan ini iaitu peningkatan belanja faedah, yang dijangka mencecah hampir $900 bilion tahun ini, dan perkara yang melibat dasar pinjaman pelajar.

Secara keseluruhan, bank tersebut percaya bahawa dalam beberapa tahun akan datang, defisit primer kelihatan mungkin akan sedikit menurun secara purata, manakala belanja faedah terus meningkat.

Walau bagaimanapun, pilihan raya boleh mengubah prospek fiskal jangka sederhana, walaupun mungkin kurang daripada yang dijangka kebanyakkan penganalisis.

“Walaupun kemenangan bersih Republikan akan melibatkan sambungan potongan cukai yang akan tamat tempohnya, sebahagian besar ini pada dasarnya hanya akan melanjutkan dasar semasa (dan kesan semasa terhadap defisit). Waima kemenangan bersih Demokrat kemungkinan akan melibatkan peningkatan cukai, sebahagian besar ini kemungkinan akan digunakan untuk perbelanjaan baru,” tambah Goldman Sachs.

Sementara itu, Wolfe Research melihat hutang persekutuan sebagai “risiko dalam jangka panjang yang sangat besar.”

“Dasar fiskal telah memainkan peranan penting dalam mendorong pertumbuhan ekonomi yang kukuh & kenaikan harga saham  pasca-pandemik,” kata penganalisis di firma itu. “Pembayaran pemindahan, Akta CHIPS, IRA, dan belanja infrastruktur sepatutnya mengekalkan trend ini untuk suatu jangka masa.”

Walau bagaimanapun, mereka berhujah bahawa masalah besar yang jelas adalah hutang persekutuan AS yang “berada dalam risiko jangka panjang yang sukar untuk dielakkan.”

“Secara lebih khusus, CBO kini meramalkan bahawa hutang persekutuan yang dipegang oleh orang awam akan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa pada tahun 2029, mengatasi tahap yang dicapai selepas Perang Dunia II,”.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat