Indeks Dolar Mencecah Paras Tertinggi Satu Minggu Berikutan Keredaan Perang Perdagangan

416

Permulaan separuh tahun kedua 2019 menyaksikan sentimen pasaran global diniagakan dengan amat baik sekali Presiden AS Donald Trump dan rakan sejawatannya dari China Xi Jinping bersetuju untuk meneruskan perbincangan perdagangan semasa sidang kemuncak G20 di Jepun.

Walaupun sentimen pasaran kembali pulih, namun Aussie dihalang dengan data tinjauan PMI perkilangan yang buruk daripada Australia sendiri dan negara rakan dagang terbesarnya iaitu China.

Indeks Prestasi Pembuatan AIG Australia jatuh kepada 49.4 pada bulan Jun 2019 daripada 52.7 pada bulan sebelumnya. Bacaan terkini menunjukkan penguncupan pertama dalam sektor perkilangan sejak Ogos 2016.

Manakala PMI perkilangan umum Caixin China turun kepada 49.4 pada bulan Jun 2019 daripada 50.2 pada bulan sebelumnya, jangkaan pasaran adalah 50.0. Ini merupakan penguncupan pertama dalam aktiviti kilang sejak Februari lalu.

Beralih kepada sesi Eropah, Pound meneruskan kemerosotannya sejurus indeks PMI perkilangan United Kingdom dikeluarkan. Bacaan jatuh ke 48.0 pada Jun 2019 daripada 49.4 pada bulan sebelumnya dan jauh di bawah jangkaan pasaran 49.2. Bacaan terbaru ini menunjukkan penguncupan paling curam dalam sektor perkilangan sejak Februari 2013.

Dalam perkembangan komoditi pula, harga minyak mentah global meningkat selepas Arab Saudi, Rusia dan Iraq menyokong lanjutan pemotongan bekalan untuk 6 hingga 9 bulan menjelang mesyuarat OPEC minggu ini.

Matawang dolar Amerika Syarikat diniagakan pulih setelah Amerika Syarikat dan China bersetuju pada Sabtu lalu untuk memulakan semula rundingan dagang Selepas Presiden AS Donald Trump menawarkan konsesi termasuk tiada tarif baru dikenakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat