Inflasi Bulan Disember Catat Bacaan Lebih Perlahan, Ini Yang Berlaku Pada Pasaran Berisiko!

305

Kadar utama inflasi di A.S. jatuh ke paras terendah sejak akhir tahun 2021 pada bulan Disember, memberi dorongan kepada The Fed tidak lama lagi untuk menghentikan kenaikan kadar faedah yang pantas.

Data rasmi menunjukkan indeks harga pengguna jatuh 0.1% daripada bulan November menjadikan perubahan tahunan kepada 6.5%, turun daripada 7.1% bulan sebelumnya. Penurunan bulanan dalam IHP adalah sejajar dengan jangkaan sebahagian penganalisis termasuk kadar tahunan.

Dinamik inflasi masih kelihatan lebih kukuh apabila unsur-unsur yang tidak menentu seperti makanan, tenaga dan jualan kereta tidak memberi impak ketara. IHP ‘teras’ meningkat 0.3% bulan lepas, meningkat sedikit daripada November dan menjadikan kadar teras tahunan meningkat 5.7%.

Pasaran saham niaga hadapan jatuh elepas laporan harga pengguna pada bulan Disember adalah sejajar dengan jangkaan inflasi yang kian pudar. Pasaran niaga hadapan yang dikaitkan dengan Purata Perindustrian Dow Jones memperoleh 102 mata, atau 0.1%. Niaga hadapan S&P 500 menambah 0.1%, manakala niaga hadapan Nasdaq-100 susut 0.1%.

Disisi lain bursa S&P 500 naik 4% dan Komposit Nasdaq 6% lebih tinggi dalam tempoh lima hari dagangan terakhir kerana pelabur bertaruh laporan CPI akan mengesahkan trend inflasi yang perlahan.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding enam matawang utama didagangkan susut 0.50% kepada paras dagangan 102.350 selepas laporan CPI dikeluarkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat