Inflasi Kian Menghimpit Ekonomi, Jangkaan Inflasi Terbaru Ini Buatkan BoE Tidak Senang Duduk!

391

Jangkaan rakyat Britain terhadap inflasi dalam tempoh satu hingga dua tahun akan datang dijangka akan meningkat kepada paras tertinggi dalam hampir sedekad dan kepuasan terhadap Bank of England merosot, berdasarkan tinjauan suku tahunan BoE.

Bank pusat memerhati tinjauan jangkaan inflasi dengan teliti yang mendapati tanda-tanda bahawa orang ramai dan perniagaan menjangkakan inflasi di atas sasaran akan berakar umbi, mempengaruhi tawar-menawar gaji dan strategi penetapan harga. Para pegawai yakin data tersebut dapat menawarkan panduan yang bermakna kepada tingkah laku masa hadapan.

Tinjauan pada hari Jumaat menunjukkan jangkaan orang ramai terhadap inflasi dalam tempoh satu hingga dua tahun akan datang meningkat kepada 3.4% pada November daripada 3.2% pada Ogos, menyamai bacaan Mei yang merupakan yang tertinggi sejak November 2013.

Inflasi harga pengguna Britain mencecah paras tertinggi 41 tahun sebanyak 11.1% pada bulan Oktober, lebih lima kali ganda sasaran 2% BoE.

Disisi lain kepuasan awam terhadap tugas yang dilakukan BoE dalam mengawal inflasi jatuh kepada -12, paras terendah sejak tinjauan bermula pada tahun 1999, turun daripada -7 pada bulan Ogos. Walau bagaimanapun, tidak semua langkah tinjauan adalah begitu negatif.

Jangkaan inflasi dalam tempoh lima tahun meningkat kepada 3.3% pada bulan November daripada 3.1%, tetapi berada di bawah paras tertinggi dua setengah tahun Mei pada 3.5% dan tidak jauh melebihi purata jangka panjang 3.2%. Jangkaan inflasi sepanjang tahun akan datang dijangka erosot kepada 4.8% daripada rekod tertinggi Ogos 4.9%.

Pada bulan September, kerajaan Britain mengumumkan langkah untuk mengehadkan kenaikan masa depan dalam bil tenaga isi rumah.

Beberapa ukuran jangkaan inflasi yang lain telah menunjukkan lebih banyak penurunan dalam jangkaan daripada tinjauan BoE. Tinjauan oleh Citi dan YouGov, yang dijalankan pada 22 November dan 23 November, menunjukkan jangkaan inflasi untuk tempoh lima hingga 10 tahun telah jatuh kepada 3.9% pada November daripada puncak 4.8% pada Ogos.

Pada minggu hadapan BoE dijangkan akan menaikkan kadar sebanyak setengah mata lagi kepada 3.5%, berdasarkan tinjauan ahli ekonomi Reuters.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat