Ini Amaran IMF Perlu Dihadam “Trader” Menjelang Mesyuarat FOMC!

3,547

Institusi Kewangan Antarabangsa (IMF) pada hari ini mengeluarkan amaran bahawa sokongan fiskal lebih lanjut di Amerika Syarikat dapat mendorong tekanan inflasi dan memperingatkan bahawa risiko kenaikan harga yang berterusan berkemungkinan memerlukan pentadbiran menaikkan kadar faedah lebih awal dari yang dijangkakan.

Kadar faedah A.S. yang lebih tinggi boleh membawa kepada pengetatan keadaan kewangan global dan aliran keluar modal yang besar dari negara-negara membangun dan maju, kata Pengarah Urusan IMF Kristalina Georgieva pada hari ini.

Penilaian IMF terhadap risiko inflasi A.S. muncul di tengah kritikan keras daripada para penggubal undang-undang Republikan terhadap rancangan Presiden Joe Biden yang membelanjakan berjuta-juta dolar untuk meningkatkan perbelanjaan untuk infrastruktur, penjagaan kanak-kanak, dan bantuan untuk orang kurang upaya dan orang tua.

Georgieva juga menekankan bahawa A.S telah mencatat pemulihan ekonomi yang pantas di Amerika Syarikat, di mana pertumbuhan djangka mencapai 7% pada tahun 2021. Hal ini akan menguntungkan banyak negara melalui peningkatan perdagangan, namun kenaikan inflasi berkemungkinan akan terus meningkat. IMF meramalkan pertumbuhan global sebanyak 6%.

Negara-negara lain juga sedang menghadapi kenaikan harga komoditi dan makanan, yang kini berada pada tahap tertinggi sejak 2014,menyebabkan berjuta-juta orang berisiko tidak mendapat makanan, kata IMF dalam laporannya.

Tambah IMF, ” sokongan fiskal lebih lanjut di beberapa ekonomi maju utama, termasuk Amerika Syarikat, akan menguntungkan pertumbuhan secara lebih luas, ia juga dapat meningkatkan tekanan inflasi,” kata IMF.

Kenaikan harga yang berterusan berkemungkinan akan membawa kepada pengetatan dasar monetari A.S. yang lebih awal daripada yang dijangkakan, Hal ini akan memberi kesan terhadap ekonomi-ekonomi bangun terutamanya.

Akhir sekali, IMF mendesak negara-negara untuk meneruskan dasar monetari yang akomodatif, sambil memantau risiko inflasi dan kestabilan kewangan dengan teliti

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat