Ini Mata wang Paling Banyak Didagangkan Di Dunia, Ringgit Ada Ke?

424

Yuan China berjaya mencatas kedudukan mata wang Australia, Kanada dan Switzerland untuk jadi mata wang kelima paling banyak didagangkan di dunia.

Menurut Tinjauan Bank Pusat Tiga Tahunan Bank for International Settlements (BIS) pada Khamis, yuan terlibat dalam 7% daripada semua dagangan pada 2022 berbanding 4% tiga tahun lalu dengan jumlah dagangan harian meningkat 14% kepada $7.5 trilion.

Habis tu, di mana pula kedudukan raja mata wang dolar Amerika?

Wajiblah nombor 1! Dolar AS terus mengekalkan kedudukannya sebagai mata wang paling banyak didagangkan di dunia dengan menyumbang 88% daripada keseluruhan urus niaga.

Sementara mata wang euro, yen dan pound pula berhasil mempertahankan tenpat mereka pada carta empat teratas.

Bagaimanapun, nasib berbeza menimpa mata wang New Zealand yang paling teruk tergolek dari carta nombor 10 ke 14 selepas dikalahkan oleh dolar Singapura, krona Sweden, won Korea dan krone Norway.

Rusia, yang menyumbang kurang daripada 1% daripada jumlah global pada 2019, dikecualikan tahun ini dan Dubai dimasukkan buat kali pertama.

Jika dibandingkan dengan mata wang utama dunia, ringgit Malaysia pastinya lebih jauh ke bawah dengan berada kedudukan 32, menyumbang hanya 0.2% daripda semua urus niaga.

Tinjauan yang dibuat setiap tiga tahun itu melibatkan lebih 1,200 bank dan peniaga di 52 bidang kuasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat