Ini Nasib USD Pada Hari Terakhir Dagangan Julai!

532

Permulaan dagangan awal minggu menyaksikan US dolar didagangkan stabil, manakala yen pula susut lebih rendah menyusuli pengumuman Bank of Japan (BOJ) mengenai pembelian bon kerajaan (JGB) tidak berjadual.

Greenback mengurangkan sedikit keuntungannya selepas data perbelanjaan pengguna peribadi (PCE) Amerika Syarikat menunjukkan penurunan pada bulan Jun.

PCE adalah ukuran inflasi kegemaran Federal Reserve (Fed) dalam membantunya membuat keputusan kadar faedah.

Bagaimanapun, US dolar dilihat mendapat kekuatan untuk sedikit meningkat pada sesi Asia, menyaksikan indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan pada 101.70 berbanding mata wang utama.

Sementara itu, yen kecundang lebih rendah selepas mengalami turun naik yang tidak menentu pada minggu lalu setelah BOJ memberi fleksibiliti dalam kawalan hasilnya.

Pada sesi Asia, bank pusat menawarkan pembelian JGB tanpa had pada kadar tetap dengan tempoh matang 5-10 tahun serta membeli 300 bilion yen JGB dengan baki tempoh matang 5-10 tahun.

Dalam pada itu, dolar Aussie dan New Zealand sedikit meningkat susulan data PMI pembuatan China yang lebih baik daripada jangkaan, tetapi masih kekal di sekitar paras terendah.

Mesyuarat polisi Reserve Bank of Australia pada hari esok (Selasa) akan dijadikan fokus oleh pelabur sama ada ia akan menaikkan kadar faedah atau kekal tidak berubah.

Mata wang euro dan pound pula stabil selepas mencatat pemulihan dari paras terendah minggu lalu, dengan tumpuan pasaran kini tertumpu pada mesyuarat Bank of England (BOE) pada minggu ini.

Memandangkan hari ini merupakan hari akhir dagangan Julai, pelabur menjangkakan pasaran akan mempamerkan pergerakan tidak menentu susulan aktiviti pengambilan untung.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat