Ini Pandangan Para Pemimipin Dan Pegawai Eropah Mengenai Perjanjian perdagangan UK-EU?

194

Pada akhir bulan ini iaitu pada 31 Januari, UK akan mengambil langkah penting dengan meninggalkan Kesatuan Eropah pada tarikh tersebut dan dalam masa yang sama UK berharap agar perjanjian perdagangan dapat dimentarai pada akhir tahun 2020.

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh CNBC,beberapa pegawai-pegawai Eropah, pemimpin politik dan eksekutif perniagaan di Forum Ekonomi Dunia telah ditemubual bagi mendapatkan pandangan mereka mengenai potensi untuk perjanjian perdagangan, dan Eropah pasca Brexit.

Paolo Gentiloni yang merupakan pesuruhjaya Eropah untuk urusan ekonomi dan bekas perdana menteri Itali, memberitahu bahawa EU bersedia untuk kerahkan segala upaya untuk dapatkan hubungan perdagangan terbaik dengan UK.

Tambah beliau, kebanyakan keputusan bergantung kepada keputusan kerajaan U.K. Jika kerajaan U.K berhasrat untuk mempunyai akses di pasaran tunggal dan inginkan hubungan yang baik maka EU bersedia untuk melakukan hal tersebut. Walaubagaimanapun ia bergantung pada pihak lain juga kerana EU juga ada peraturan sendiri.

Menurut Menteri Ekonomi dan Kewangan Itali, Paolo Gualtieri berkata yang menjadi titik penting ialah tentang “keseimbangan dalam perjanjian perdagangan bebas (FTA), rincian yang komprehensif, dan juga keupayaan untuk memastikan setiap perkara diperbincangkan.”

Disisi lain Mark Rutte, perdana menteri Belanda, memberitahu bahawa yang penting ialah persaingan yang adil antara U.K dan EU.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson, yang telah memenangi pilihan raya pada bulan Disember dengan majoriti 80 kerusi di Parlimen, mengumumkan bahawa UK telah mengenakan tarikh akhir bagi perjanjian perdagangan yang akan dilakukan menjelang akhir tahun 2020.

Rentetan ini ramai pihak yang mempersoalkan bahawa sebelas bulan tidak cukup merundingkan perjanjian perdagangan. Justeru, Gualtieri berkata adalah penting untuk tidak membuang masa dan memepercepat untuk mentakrifkan prinsip-prinsip perjanjian dimana beliau berpendapat tumpuan akan tertumpu pada sifar kouta dan sifar tarif bagi memastikan persaingan yang adil dan mengekalkan keselamatan dalaman dan luaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat