Ini Pelabur Perlu Tahu Tentang US Dolar Sebelum Mulakan Dagangan Minggu Ini

680

Pembukaan pasaran pada awal minggu ini berkemungkinan akan memberi tumpuan semula terhadap perkembangan isu peningkatan semula kes kadar jangkitan Covid-19 yang memberi reaksi kurang senang dalam pasaran minggu lalu.

Namun, faktor risk-off tersebut telah memberi kelebihan terhadap US dolar sebagai mata wang safe-haven yang berjaya mencatatkan peningkatan semula nilainya pada penghujung dagangan minggu lalu selepas pamerkan persembahan yang hambar sejak awal minggu.

Pelabur juga bakal meletakkan keyakinan terhadap US dolar pada minggu ini menjelang minit mesyuarat FOMC yang akan menjadi tumpuan untuk diteliti selain data sektor ekonomi Amerika Syarikat (AS) serta data pertumbuhan ekonomi suku ketiga AS turut akan diberi perhatian.

Faktor tambahan yang dilihat akan memberi sokongan terhadap US dolar pada minggu ini adalah gesaan oleh beberapa ahli Federal Reserve (Fed) termasuk timbalan pengerusi Fed, Richard Clarida yang ingin membincangkan untuk mempercepatkan langkah pengurangan pembelian bon (tapering) yang bakal dilaksanakan.

Sebelum ini, mesyuarat FOMC telah memberi petunjuk lebih jelas untuk pengetatan polisi oleh Fed dengan mengumumkan langkah tapering tersebut selepas beberapa bulan dijangkakan pasaran.

Mata wang Eropah pada minggu lalu dilihat bergerak positif berikutan kelemahan yang dipaparkan oleh pergerakan US dolar dalam pasaran.

Data sektor ekonomi Eropah dan UK pada awal minggu ini dijangka akan mempengaruhi pergerakan bagi mata wang Euro dan Pound selain minit mesyuarat ECB akan diteliti pelabur pada Khamis.

Perkembangan mata wang Asia, tumpuan akan diberikan kepada mata wang New Zealand pada minggu ini susulan jangkaan kenaikan kadar faedah oleh Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) pada mesyuarat dasar monetari edisi November.

Pasaran komoditi, harga emas kembali catatkan penyusutan pada penghujung minggu lalu selepas mengukuh ke paras ketinggian $1,877 di awal minggu.

Berkemungkinan pelabur lebih memilih untuk meningkatkan pegangan tunai berbanding emas dalam suasana kes jangkitan Covid-19 yang kembali meningkat semula.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat