Ini Pergerakan Emas Hitam Menjelang Hujung Minggu

284

Harga minyak mentah bercampur-campur menuju dagangan hujung minggu dengan penanda aras WTI Amerika Syarikat menguat di atas paras harga $53 setong, berlegar di sekitar paras ketinggian 11 bulan.

Ketika pengeluar berdepan cabaran untuk mengimbangi penawaran dan permintaan, harga kontrak dilihat meningkat didorong oleh ekuiti yang kuat dan kelemahan US dolar dengan menjadikan minyak lebih murah, selain turut disokong oleh permintaan China yang kuat.

Pada sesi Asia, niaga hadapan minyak mentah Brent didagangkan sedikit susut pada $56.26 setong, sementara WTI Amerika Syarikat pula menokok pada $53.60 setong.

Data perdagangan pada hari Khamis menunjukkan import minyak mentah ke China meningkat 7.3% pada tahun 2020. Peningkatan aliran oleh kilang dan penyimpanan yang disebabkan oleh harga rendah telah direkodkan dalam dua dari empat suku tahun ini.

Namun begitu, ekonomi kedua terbesar dunia itu sedang menghadapi gelombang baru Covid-19, setelah melaporkan jumlah kes harian tertinggi dalam tempoh lebih 10 bulan.

Pasaran hari ini diperlihatkan dengan cadangan pakej rangsangan oleh Presiden Joe Biden yang bernilai $1.9 trilion bagi membantu rakyat dan perniagaan yang terjejas akibat pandemik, sekali gus menyokong pemulihan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat