Ini Pergerakan Semasa Matawang Sebelum BOE Gegarkan Pasaran!

853

Memasuki sesi Eropah, US dolar telah mula mengurangkan keuntungan dan matawang pound pula kembali meningkat ketika pasaran bersiap sedia menantikan keputusan mesyuarat polisi Bank Pusat England (BOE) pada jam 7 malam nanti (waktu Malaysia).

Ketika penulisan, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback diniagakan menyusut di sekitar harga 92.25.

Bagaimanapun, raja matawang itu kekal didagangkan lebih tinggi, masih mendapat sokongan oleh kenyataan hawkish daripada Naib Pengerusi Federal Reserve (Fed), Richard Clarida yang telah memberi bayangan mengenai pengetatan dasar.

Clarida mengatakan syarat untuk menaikkan kadar faedah dapat dicapai pada akhir 2022, dan yakin bahawa bank pusat akan mengumumkan pengurangan dalam program pembelian aset akhir tahun ini.

Fokus utama pasaran kini beralih kepada keputusan mesyuarat polisi BOE yang dijangka akan terus mengekalkan kadar faedah dan pembelian bon semasa. Kenyataan Gabenor Andrew Bailey akan menjadi tumpuan untuk mendapat petunjuk lebih jelas mengenai penetapan dasar akan datang.

Pada awal sesi Eropah, matawang pound diniagakan meningkat di atas harga 1.39000, dengan pelabur tetap mengambil langkah berhati-hati dalam meletakkan posisi pada dagangan matawang itu.

Optimisme pasaran terhadap jangkaan kenaikan kadar faedah oleh Bank Pusat New Zealand (RBNZ), terus meletakkan dagangan dolar kiwi lebih tinggi, walaupun sedikit terganggu dengan pengukuhan US dolar.

Dolar Aussie juga bertahan pada keuntungan yang diraih susulan keputusan Bank Pusat Australia (RBA) yang mengekalkan rancangan untuk mengurangkan pembelian bonnya pada awal bulan depan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat