Ini Rincian Terbaru Perjanjian Perdagangan AS-UK!

466

Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin telah mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat bahawa perjanjian perdagangan pasca Brexit antara Amerika Syarikat dan Britain adalah keutamaan buat masa ini disisi A.S dan beliau menjangkakan persetujuan itu akan dipersetujui menjelang akhir tahun ini.

Pegawai ekonomi atasan A.S tersebut telah memberi komen beliau mengenai hala tuju antara kedua-dua negara iaitu A.S dan UK sebelum beliau menuju ke London bagi berbincang hal-hal asas agar kesepakatan dapat dicapai setelah UK meninggalkan Kesatuan Eropah pada 31 Januari ini.

Walaubagaimanapun, jurucakap Perdana Menteri Boris Johson enggan menawarkan jadual waktu rundingan perdagangan tersebut. Menurut beliau, kedua-dua pihak telah jelas bahawa mereka ingin segera mencapai perjanjian perdagangan bebas tersebut secepat mungkin.

Beliau juga menekankan bahawa dalam tempoh seminggu UK akan meninggalkan EU dan selepas itu UK akan bebas untuk memulakan perbincangan dengan negara-negara di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat.

Disisi lain, Sajid Javid juga mengatakan bahawa UK akan memulakan perbincangan perdagangan dengan kedua-dua ekonomi besar iaitu EU dan Amerika Syarikat, dengan harapan untuk menghalang UK daripada menghadapi sebarang kejutan ekonomi jangka pendek mahupun sederhana.

Kesepakatan UK-AS “adalah keutamaan untuk Presiden Trump dan kami berharap dapat menyelesaikannya dengan mereka pada tahun ini, dimana kedua-dua belah negara saling dapat keuntungan,” tambahnya.

Menurut Setiausaha Perdagangan AS, Wilbur Ross A.S dan UK telah mempunyai hubungan intergrasi yang kukuh maka perjanjian ini akan lebih mudah untuk dilaksanakan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat