Ini Sebab Mengapa Pasaran Optimis Selepas Data Jualan Runcit A.S Dikeluarkan!

531

Data penting ekonomi jualan runcit Amerika Syarikat menunjukkan pemulihan yang mendadak pada bulan Januari yang didorong oleh bantuan rangsangan tambahan Covid-19 dari kerajaan. Ini juga membawa indikasi bahawa aktiviti ekonomi semakin meningkat selepas langkah sekatan yang dikenakan pada bulan Disember lepas.

Jualan runcit meningkat sebanyak 5.3% pada bulan lalu berdasarkan angka yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdagangan sebentar tadi. Data bulan Disember dinilai semula menunjukkan penurunan 1.0% berbanding bacaan sebelumnya 0.7%. Bacaan bulan Januari ini jauh mengatasi ramalan pakar ekonomi yang mensasarkan kenaikan 1.1%.

Jualan runcit teras juga mencatatkan peningkatan iaitu sebanyak 6.0% pada bulan lalu. Kerajaan A.S telah meluluskan pakej rangsangan Covid-19 yang bernilai hampir $ 900 bilion pada akhir Disember, yang merangkumi cek $ 600 kepada kebanyakan orang Amerika berpendapatan rendah dan beberapa orang berpendapatan sederhana.

Pakej ini juga memberikan subsidi pengangguran mingguan yang dibiayai oleh kerajaan serta faedah untuk jutaan rakyat yang tidak memenuhi syarat program pengangguran negeri.

Pakar ekonomi mensasarkan trend ini akan berterusan untuk bulan-bulan akan datang. Kongres A.S. sedang mempertimbangkan rancangan pemulihan Presiden Joe Biden berjumlah $ 1.9 trilion, yang akan merangkumi tambahan $ 1.400 cek kepada isi rumah.

Ekonomi diramalkan berkembang sebanyak 4.8% tahun ini setelah menguncup 3.5% pada tahun 2020, penurunan terbesar dalam KDNK kasar sejak 1946. Indeks US dolar mengukuh sebanyak 0.58% kepada paras tukaran 91.035.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat