Ini Ulasan Johnson Menjelang Waktu Kemuncak Perjanjian Brexit!

448

Perdana Menteri Britain Boris Johnson tampil beri kenyataan mengenai perkembangan perjanjian Brexit antara Kesatuan Eropah (EU) dan Britain pada hari Jumaat. Johnson mengatakan bahawa rundingan setakat ini “kelihatan sukar” dan ada jurang yang perlu diselesaikan secepat mungkin, walaubagaimanapun pintu untuk rundingan selanjutnya masih tetap terbuka.

Johnson mengatakan bahawa UK tetap berminat untuk mencapai persetujuan jika ia masih membawa kebaikan kepada Britain. Beliau menekankan bahawa UK seharusnya diberi ruang untuk menguruskan undang-undang mereka sendiri kerana itulah permintaan rakyat. Selain itu, UK berharap ia dapat mengawal hak perairan dan perikanan mereka sendiri.

Walauapapun yang berlaku, pintu untuk mencapai persetujuan masih terbuka dan pihak UK akan meneruskan perbincangan walupun keadaan adalah sukar dan jurang perselisihan masih perlu di atasi.

Kedua-dua belah pihak hanya memiliki waktu dalam 2 minggu sebelum UK mengundurkan diri dari EU secara penuh. Kedua-dua belah pihak sedang cuba untuk mencapai persetujuan dalam perjanjian perdagangan yang akan mengatur perdagangan yang bernilai sekitar $1 trilion pada awal tahun hadapan.

Sebelum ini, Johnson menerusi jurucakap beliau tampil menegaskan bahawa UK inginkan persetujuan namun tidak bersedia menggadai kemerdekaan dan kedaulatan UK. Tambah Johnson, jika kesepakatan tidak dapat dicapai maka UK akan membuat peralihan dengan prinsip perdagangan yang diamalkan oleh Australia dan akan terus komited berunding dalam isu-isu yang menjadi titik perselisihan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat