Ini yang terjadi Kepada Pasaran Minyak Mentah Ketika Stok Simpanan dilapor Melonjak!

45

Harga minyak meningkat dalam dagangan awal Asia pada Jumaat walaupun inventori minyak AS meningkat buat kali kedua berturut-turut di Amerika Syarikat. Laporan pada lewat Khamis juga menunjukkan kenaikan yang tidak dijangka daripada stok minyak mentah dari Pentadbiran Maklumat Tenaga AS (EIA).

WTI mentah dagangan meningkat sehingga 18 sen atau sebanyak 0.33 peratus kepada $53.95.

Dalam masa yang sama, Brent mentah bagi penghantaran bulan Mac juga mencatat kenaikan lebih tinggi sebanyak 12 sen setong.

Inventori minyak mentah minggu ini dilaporkan meningkat sehingga 614,000 tong pada minggu berakhir 23 Disember, berbanding jangkaan penganalisis yang menjangkakan penurunan sebanyak 2.1 juta tong.

Walaupun data ini agak mengecewakan buat pasaran logam hitam, saham minyak mentah masih dinilai meningkat dari yang dicatat pada Rabu.

Sementara itu, menurut tinjauan Reuters, stok petrol menurun 1.6 juta tong berbanding peningkatan yang diramal sebanyak 1.3 juta tong.

Dalam tinjauan berasingan pada Khamis, harga minyak dijangka akan meningkat secara beransur-ansur sebanyak $60 setong pada akhir tahun 2017 dengan kenaikan terhad ekoran pengukuhan US Dollar. Namun, proses pemulihan pasaran ini juga boleh tergugat jika Amerika Syarikat menambah jumlah pengeluaran minyak mentah dan OPEC tidak mematuhi perjanjian yang telah ditetapkan sebelum ini.

Jepun Perkenal “Premium Friday” Untuk Memaksa Pekerjanya Berehat!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat