Istilah Matawang Crypto Yang Perlu Diketahui Sebelum Melabur – Siri 1

2,316

Sekiranya anda sentiasa berforum dan mengikuti perkembangan matawang crypto, kadang-kadang tu mesti ternampak istilah-istilah/singkatan yang tidak difahami. Bila tidak faham, kita pun akan mula rasa ‘blur’ dan sebagainya.

Jadi, ini adalah antara istilah bahasa crypto yang anda perlu tahu sebagai seorang yang masih newbie dalam industri matawang crypto ini. Kami akan rungkaikan bahasa-bahasa crypto yang lain dalam siri-siri yang akan datang.

1.Market Cap

Market Cap bagi pasaran saham merujuk kepada jumlah nilai syarikat. Dalam pasaran matawang crypto market cap juga boleh digunakan untuk merujuk kepada jumlah nilai syarikat coin tersebut.

2. Circulating Supply.

Circulating Supply ialah jumlah coin yang ada dalam simpanan pelabur dan jumlah yang ada dalam platform pertukaran. Jumlah coin yang dikeluarkan dalam masa kini, dipanggil total supply.

3. Alternate Coin (Altcoin)

Altcoin merujuk semua matawang crypto selain Bitcoin. Bitcoin pula merupakan matawang crypto utama atau ibu segala matawang crypto.

4. ICO

ICO atau “Initial Coin Offering” . ICO merupakan coin yang ditawarkan dalam fasa pre-launch oleh pengurus projek. Ia dapat dianalogikan dengan IPO. Coin tersebut belum dijual dimana-mana platform pertukaran.

Biasanya coin pada harga ICO adalah lebih murah. Namun terdapat risiko semasa beli pada fasa ICO, seperti projek tersebut mungkin tidak diteruskan.

5. Pump and Dump

Pump adalah kegiatan yang biasa dilakukan oleh pemodal besar dengan bertujuan untuk naikkan harga coin. Selepas harga telah naik, mereka akan menjual coin mereka s

Dump pulah adalah sebaliknya, ialah dilakukan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan. Pemodal akan jual coin sehingga harga jatuh sesuai dengan keinginan, setelah itu mereka akan beli semula.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat