Jaga-Jaga, Evergrande Sedang Dalam Penstrukturan Semula!

1,165

Evergrande nak struktur semula ‘tembok besar China‘ mereka.

Evergrande Group China telah menubuhkan jawatankuasa pengurusan risiko apabila pemaju hartanah yang kekurangan tunai tersebut memulakan proses penstrukturan semula hutang yang bertambah sejak berbulan-bulan dalam pasaran global.

Gergasi hartanah tersebut sedang bergelut dengan liabiliti sebanyak $300 bilion dan berisiko dikenakan status default terbesar China, telah menubuhkan jawatankuasa yang merangkumi pegawai daripada entiti negara yang akan memainkan peranan penting dalam ‘mengurangkan dan menghapuskan risiko masa depan’ kumpulan itu.

Evergrande dalam satu kenyataan pada Jumaat menyatakan mereka akan menstruktur semula hutang offshore mereka selepas mengakui bahawa mereka tidak lagi dapat memenuhi kewajipan pembayaran tersebut.

Saham Evergrande merosot ke paras terendah pada Isnin dengan catatan penurunan 20%apabila ia sekali lagi berdepan kemungkinan dikenakan status default dengan tempoh tangguh 30 hari bayaran hutang memuncak $82.5 juta dan semasa di waktu akhir sesi perniagaan Asia, 2 pemegang bon menyatakan mereka masih belum menerima sebarang bayaran.

Andai Evergrande diisytiharkan default secara rasmi, ia akan mencetus gelombang default yang akan memberi kesan kepada sektor hartanah dan berpotensi menggusarkan keyakinan pelabur global yang sudah goyah dengan kemunculan varian Omicron.

Kerajaan China telah melipat gandakan usaha bagi memastikan pasaran stabil disebalik kegusaran mengenai Evergande yang menyelubungi.

Antara usaha tersebut adalah bank pusat China telah memotong sejumlah pegangan tunai rizab untuk melepas tahap kecairan jangka panjang bernilai $188 bilion bagi membantu pertumbuhan ekonomi yang lembab.

Penganalisis berkata usaha pihak berkuasa tersebut menandakan Evergrande sedang bersedia memasuki proses penstrukturan hutang dan asetnya.

Morgan Stanley menyatakan proses tersebut termasuk koordinasi diantara pihak berkuasa bagi memastikan projek hartanah dan rundingan dengan pemiutang onshore terus membiayai projek sehingga lengkap.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat