Jaga Jantung Anda, Pasaran Bakal Dipenuhi Kejutan Minggu Ini!

1,628

Pasaran bakal berdepan minggu yang sibuk dengan penerbitan data-data ekonomi utama dan tiga mesyuarat dasar bank pusat pada minggu ini.

Antara yang paling menjadi tumpuan pastinya mesyuarat polisi FOMC yang bakal menyaksikan keputusan kadar faedah Federal Reserve (Fed) dengan jangkaan kenaikan 25 mata asas akan dilaksanakan.

Pada masa yang sama, kenyataan susulan daripada Pengerusi Jerome Powell juga dijadikan tumpuan oleh pelabur untuk mendapatkan petunjuk mengenai hala tuju dasar akan datang.

Pasaran seterusnya akan diperlihatkan dengan data bacaan awal keluaran dalam negara kasar (KDNK) Amerika Syarikat untuk suku kedua pada hari Khamis.

Bagaimanapun, fokus pelabur akan terarah kepada data PMI pembuatan dan perkhidmatan dari Amerika Syarikat, UK dan Zon Eropah terlebih dahulu yang akan terbit pada sesi Eropah dan New York hari ini.

Mengikuti perkembangan mata wang, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback didagangkan mendatar pada sekitar harga 101.03 selepas bangkit dari paras terendahnya minggu lalu.

US dolar mendapat sokongan daripada kelemahan yen susulan laporan yang mengatakan Bank of Japan (BOJ) akan mengekalkan pendirian dasarnya tidak berubah pada mesyuarat minggu ini.

Dolar Aussie dan New Zealand adalah antara mata wang paling terkesan berikutan pengukuhan US dolar, melihatkan masing-masing didagangkan lebih rendah pada sesi Asia.

Pelabur dolar Aussie bakal diperlihatkan dengan data inflasi Australia untuk suku kedua pada hari Rabu yang bakal dijadikan petunjuk bagi keputusan kadar faedah Reserve Bank of Australia (RBA) akan datang.

Namun, mata wang euro tidak banyak berubah dengan harga berlegar pada sekitar harga 1.1127 berbanding US dolar di tengah-tengah jangkaan Bank Pusat Eropah (ECB) akan menaikkan kadar 25 mata asas pada minggu ini.

Mata wang pound turut memaparkan pergerakan yang sama, di mana ia didagangkan pada paras 1.2850 berbanding greenback menjelang data PMI UK pada sesi Eropah hari ini.

Dengan banyak data ekonomi dan mesyuarat dasar akan berlangsung, pasaran dijangka akan mempamerkan pergerakan yang ‘gila’ sepanjang minggu ini.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat