“Jangan Beli Saham Untuk Selesaikan Masalah Kewangan Anda” – Mark Cuban

4,659

Tidak dinafikan, keadaan pasaran tidak ubah seperti dihentam bah! Lagi-lagi selepas saham GameStop yang melonjak mendadak hingga merugikan kumpulan pelabur Wall Street dan menarik perhatian pentadbiran Amerika Syarikat (AS).

Jutawan AS dan pelabur, Mark Cuban menerusi kicauan di laman Twitter semalam berkongsi nasihatnya mengenai pelaburan saham: “Jika anda membeli saham kerana mahukan harganya naik dan menyelesaikan masalah kewangan, itulah sebenarnya waktu yang salah untuk melabur”.

Kalau nak tahu, kebanyakan pakar menasihatkan untuk memiliki sejumlah besar simpanan sebelum mengambil risiko membuat pelaburan saham pasaran.

Kajian juga membuktikan pelaburan jangka masa panjang dalam dana pasif seperti S&P 500 atau dalam dana bersama (mutual funds) menghasilkan keputusan yang lebih baik berbanding memilih saham yang akan melonjak dalam pasaran (stock picking).

Figura ini sering menjadi sasaran golongan pelabur untuk persoalan berkaitan saham, termasuk pelabur dari WallStreetBets yang menanyakan tentang saham GameStop: jual atau hold selepas lonjakan besar baru-baru ini sebelum kembali susut hingga menyebabkan ramai yang mati akal.

Bagaimanapun, Cuban menerusi Ask Me Anything di Reddit mendedahkan jika dia memiliki saham GameStop, dia akan hold.

Jelasnya lagi, “Ketika saya membeli saham, saya akan pastikan tujuan saya membelinya. Kemudian saya akan HODL sehingga saya sedar yang sesuatu telah berubah.

“Harga mungkin naik atau turun, tapi jika saya masih percaya dengan logik yang mendorong kepada pembelian saham itu, saya tidak akan jual. Tapi, kalau sesuatu yang tidak dijangka berlaku, barulah saya akan menjual.”

Kalau difahami betul-betul, nasihat Cuban menyeluruh. Tidak hanya menfokuskan kepada pelaburan saham. Anda yang melabur kripto juga boleh mengaplikasikan nasihat jika anda tersepit di antara situasi untuk menjual atau HODL.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat