Jangan Terkejut FOMC Naikkan Kadar Faedah Kepada 5% Nanti!

676

‘Ni macam menambah lagi petunjuk terhadap situasi kemelesetan menjelang tahun depan.’

Menjelang mesyuarat FOMC Federal Reserve (Fed) minggu ini, Goldman Sachs Group tidak menolak kemungkinan kadar faedah akan mencapai sehingga paras 5% awal tahun depan.

Ulas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), David Solomon, Goldman Sachs meramalkan Fed akan mencapai kadar faedah 5% seawal bulan Mac 2023.

Asas tersebut dibentang berdasarkan 3 faktor utama iaitu kadar inflasi yang terlampau tinggi, keperluan menstabilkan ekonomi dengan kitaran pengetatan fiskal bakal berakhir dan pelarasan harga pendapatan yang meningkat serta keadaan kewangan lemah.

Tambah Soloman lagi bahawa Fed dijangka akan lebih agresif andai kadar di paras 4.5% ke 4.75%, unjuran penetapan pasaran bagi tahun ini, dilihat tidak berkesan mengubah corak kenaikan inflasi.

Umumnya, Fed dijangka akan melaksanakan kenaikan kadar sebanyak 75 mata asas buat 4 kali berturut-turut pada mesyuarat minggu ini untuk mencapai 4%.

Perkara tersebut sudah hampir jelas akan tercapai dengan para pegawai Fed sebelum ini terus bernada hawkish dengan kadar faedah memandangkan inflasi masih lagi di paras tertinggi.

Andai benar Fed akan menaikkan kadar ke 5% menjelang Mac 2023, Solomon meramalkan mesyuarat minggu ini akan berlaku kenaikan 75 mata asas kemudian 50 mata asas pada Disember dan 25 mata asas lagi menjelang Februari dan Mac 2023.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat