Jualan Runcit Zon Eropah Alami Kejatuhan Pada September! Adakah Ini Tanda Kurang Baik?

312

Jualan runcit zon Eropah jatuh hampir seiring dengan jangkaan pada September, berrdasarkan data yang dikeluarkan pada hari Rabu. Ini membawa indikasi bahawa permintaan pengguna yang lemah dan prospek kemelesetan.

Jabatan Statistik Kesatuan Eropah, Eurostat, menyatakan jualan runcit di 20 negara yang berkongsi mata wang euro susut 0.3% dari bulan ke bulan dan 2.9% dari tahun ke tahun pada bulan September.

Pakar ekonomi yang diundi oleh Reuters telah menjangkakan penurunan sebanyak 0.2% pada bulan itu dan 3.1% dari tahun ke tahun. Penurunan bulanan disebabkan utamanya oleh penurunan yang banyak dalam jualan produk bukan makanan, termasuk jualan dalam talian, kedua-duanya turun sebanyak 1.9% daripada Ogos. Jualan bahan api automotif juga turun 0.9%.

Dari tahun ke tahun, jualan bahan api turut merosot tajam, begitu juga dengan pembelian dalam talian.

Ekonomi zon Eropah menyusut sebanyak 0.1% dalam tiga bulan hingga September, berdasarkan data yang dikeluarkan minggu lalu, dan soal selidik pembelian pengurus utama menunjukkan bahawa suku keempat bermula dengan lemah.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat