Kadar Faedah RBA Diumumkan, Dah Boleh Trade Dengan Tenang?

435

Reserve Bank of Australia (RBA) mengekalkan kadar faedah pada mesyuarat polisi terakhir bagi tahun 2020, dengan mengatakan ia akan kekal tidak berubah sekurang-kurangnya untuk tiga tahun lagi.

Bank pusat sebelum ini telah menurunkan kadar faedah dan sasaran hasil bon kerajaan ke paras terendah 0.10% dan mengekalkan program pelonggaran kuantitatifnya sebanyak A$100 bilion pada November.

Gabenor RBA, Philip Lowe dalam pernyataan terbaru mengatakan bahawa bank sedang melakukan yang terbaik untuk memulihkan ekonomi Australia dari kemelesetan yang disebabkan krisis pandemik Covid-19.

Menurut Lowe, pemulihan ekonomi sedang berjalan dan data baru-baru ini pada umumnya lebih baik daripada yang dijangkakan. Namun, pemulihan masih dilihat tidak sekata dan ia tetap bergantung kepada sokongan dasar yang signifikan.

Dalam senario bank pusat, ekonomi dijangka berkembang sekitar 5% pada tahun hadapan dan 4% pada 2022. Sementara kadar inflasi pula dijangka mungkin tidak dapat memenuhi sasaran bank pusat untuk kenaikan 2 hingga 3% selama tiga tahun atau lebih.

Gabenor Lowe, mengulangi semula kenyataan beliau sebelum ini bahawa RBA mungkin tidak akan menaikkan kadar faedah sekurang-kurangnya tiga tahun lagi dan bersedia untuk melakukan lebih banyak jika perlu. Bank pusat juga dikatakan akan terus menilai ukuran program pembelian bon kerajaan.

Dolar Aussie meneruskan peningkatan susulan kenyataan Gabenor Lowe yang bernada lebih optimis, selain turut disokong oleh sentimen semasa yang positif berikutan keyakinan terhadap vaksin Covid-19.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat