KDNK Q1 Kanada Kejutkan Pasaran! Adakah BoC Akan Meneruskan Kenaikan Kadar?

84

Ekonomi Kanada meningkat 3.1% pada asas tahunan pada suku pertama, mengatasi jangkaan penganalisis, kerana perdagangan antarabangsa yang menggalakkan dan pertumbuhan dalam perbelanjaan isi rumah sederhana berikutan pengumpulan inventori yang lebih perlahan.

KDNK benar pada bulan Mac adalah mendatar berbanding Februari, manakala KDNK April mungkin meningkat sebanyak 0.2%, StatsCan berkata dalam anggaran kilat.

Keluaran KDNK yang kukuh akan menyokong Bank menaikkan kadar, manakala pertumbuhan yang lemah akan memberi ruang kepada Bank untuk terus menjeda kadar pada 4.25%

BoC dilihat akan mengalami cabaran untuk membuat keputusan pada mesyuarat minggu depan. BoC ingin melanjutkan jeda kenaikan kadar tetapi inflasi tidak memberi kerjasama, berikutan meningkat kepada 4.4% pada April, meningkat daripada 4.3% pada Mac. Inflasi telah menurun, tetapi masih jauh di atas sasaran Bank sebanyak 2%.

Di AS, perjanjian siling hutang antara Presiden Biden dan Speaker Dewan Rakyat McCarthy kini perlu diluluskan oleh kedua-dua dewan Kongres. Sesetengah Republikan menentang perjanjian itu, tetapi perjanjian itu dijangka akan diteruskan. Pasaran optimis, kerana hasil Perbendaharaan 10 tahun menurun secara mendadak pada hari Selasa sebagai tindak balas kepada perjanjian, yang dicapai pada hujung minggu.

US dolar terus mengukuh berbanding Kanada dolar dalam keadaan terbatas pada paras dagangan 1.3634.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat