Ke Mana Hala Tuju Pasaran Matawang Menjelang Hujung Minggu?

1,178

US dolar melonjak ke paras tertinggi lebih daripada setahun susulan data pekerjaan yang memberangsangkan. Ekonomi Amerika Syarikat (A.S) berjaya mencipta lebih banyak pekerjaan daripada yang dijangkakan pada bulan Oktober. Ini dapat menjadi pemangkin untuk The Fed untuk menaikkan kadar faedah.

Bacaan NFP catat peningkatan sebanyak 531,000 pekerjaan pada bulan lalu apabila lonjakan penularan pandemik Covid-19 semakin berkurangan, menawarkan lebih banyak bukti bahawa aktiviti ekonomi telah memperoleh semula momentum pada awal suku keempat.

Menurut pakar ekonomi, Peter Cardillo Spartan Securities bahawa “jika angka ini berterusan pada kadar ini, pasaran mungkin dapat melihat pekerjaan penuh pada penghujung suku pertama”.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan greenback berbanding matawang utama melonjak ke paras dagangan 94.634 selepas laporan pekerjaan dikeluarkan.

Penganalisis pasaran Simon Harvey, berdasarkan panduan yang ditetapkan the Fed terhadap kadar faedah adalah pemulihan dalam pasaran buruh, ia akan menjadi pemangkin untuk The Fed mengambil keputusan dalam kadar faedah.

Disisi lain, Bank of England pada hari Khamis mengambil keputusan untuk tidak menaikkan kadar penanda aras paling rendah dan mendorong matawang sterling jatuh ke paras terendah dalam lebih 18 bulan. Sterling jatuh lagi 0.5% pada hari Jumaat, mencecah paras terendah baru sebulan pada $1.34250.

Pada awal minggu ini, Reserve Bank of Australia juga berpegang pada pendirian dovishnya. Matawang AUD berada dalam proses penyusutan sehingga 2% mingguan.

Pengerusi Fed Jerome Powell berkata pada hari Khamis awal pagi bahawa beliau tidak tergesa-gesa untuk menaikkan kos pinjaman, walaupun FOMC mengumumkan pengurangan $15 bilion bulanan daripada $120 bilion dalam pembelian aset bulanan.

Langkah yang senada juga diambil oleh ECB yang bertindak untuk tidak menaikkan kadar faedah. Matawang Euro susut kepada $1.15195 selepas susut 0.5% semalaman.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat