Kecewa Dengan Ucapan Trump, US Dolar Tersungkur Pada Sesi Asia

693

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kini telah mengisytiharkan situasi penularan COVID-19 sebagai pandemik iaitu merujuk kepada penyakit berjangkit yang merebak melalui populasi manusia dan merentasi kawasan luas sehingga melepasi sempadan negara dan benua, malah ke seluruh dunia.

Kes wabak pandemik Coronavirus di seluruh dunia kini telah mencatatkan sebanyak 126,145 kes dan 4,627 kematian.

US dolar kembali diniagakan menyusut berbanding safe-haven yen selepas ucapan Presiden AS Donald Trump gagal menstabilkan sentimen risiko memandangkan pelabur menjangkakan rangsangan yang lebih besar daripada beliau.

Ketika ucapan beliau sebentar tadi, Trump mengumumkan bahawa sekatan perjalanan dari Eropah kecuali UK akan dilaksanakan selama 30 hari sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membendung penyebaran pandemik coronavirus.

Trump juga memberitahu bahawa beliau akan mengarahkan Perbendaharaan untuk menangguhkan beberapa pembayaran cukai dan meminta Kongres untuk menawarkan pelepasan cukai gaji segera.

Selain itu, beliau juga berjanji akan memberi tambahan mudah tunai lebih $200 bilion untuk memerangi coronavirus.

Dolar euro yang sebelum ini didagangkan di bawah tekanan oleh jangkaan penurunan kadar faedah oleh Bank Pusat Eropah (ECB) malam ini, kembali mencatat peningkatan berbanding USD selepas ucapan Trump yang mengecewakan.

Itali antara negara yang paling teruk terjejas di Eropah telah melaporkan peningkatan mendadak dalam jumlah kes dengan tambahan 2,313 dan 196 kematian. Ini membawa jumlah kes di negara itu meningkat kepada 12,462 dan 827 kematian.

Susulan perintah kuarantin oleh kerajaan Itali, kebanyakan perniagaan telah ditutup kecuali farmasi dan kedai-kedai makanan.

Sementara itu, matawang pound terus mencatat penyusutan selepas penurunan kecemasan kadar faedah oleh Bank of England (BoE) kepada 0.25% dan penerbitan laporan tahunan belanjawan UK yang menawarkan pakej rangsangan kerajaan bernilai $39 bilion.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat