Kejatuhan Pasaran Minyak Bantu USD/CAD Kembali Mendaki Setelah Jatuh 250 Pips

275

Pada awal minggu, dolar loonie terus peroleh sokongan daripada jangkaan pelabur yang berkeyakinan terhadap Bank Pusat Kanada (BOC) untuk menawarkan kenyataan hawkish pada mesyuarat terbaharu.

Meskipun begitu, mesyuarat BOC tampaknya sedikit mengecewakan setelah bank pusat itu telah pun mengekalkan kadar faedah tidak berubah angkara ketidakpastian yang dialami akibat varian Omicron.

Dolar loonie turut menerima tekanan dan tempias daripada kejatuhan harga minyak pada ketika ini yang secara tidak langsung terus memberi peluang kepada matawang USD untuk mengukuh semula.

Setelah menggapai paras tertinggi 12 minggu sekitar 1.28500, pergerakan harga pada carta pasangan matawang USD/CAD dilihat memulakan langkah terjunan hampir 250 pips pada dagangan minggu ini.

Namun terjunan itu nampaknya dibataskan pada zon sokongan 1.26000 untuk harga kembali mendaki di dagangan penghujung minggu untuk menguji semula zon SBR (support become resistance) 1.27000.

Bagaimanapun, pergerakan harga tampaknya mula memberi bayangan awal kepada perubahan trend bullish selaras dengan harga kembali didagangkan di atas paras halangan Moving Average 50 (MA50).

Sudah semestinya zon SBR yang seterusnya pada 1.28000 berkemungkinan akan menjadi zon utama yang bakal dicapai semula untuk harga kembali terus mengekalkan pendakian yang lebih garang lagi.

Pendakian lebih tinggi akan menyokong pergerakan harga pada carta USD/CAD untuk sekali lagi menguji zon rintangan sejak Januari 2021 sekitar 1.28500.

Akan tetapi tidak mustahil bahawa zon SBR berkenaan boleh juga membantutkan daripada kenaikan harga terus berlaku, yang mana zon sokongan 1.26000 mungkin dianggap sebagai sasaran seterusnya.

Sekiranya terjunan harga itu terjadi, ia sekali gus akan memacu pergerakan harga untuk mencipta paras terendah yang terbaharu dalam tempoh 3 minggu yang dijangka akan mencecah ke zon 1.25000.

Lihat gambar carta harga pasangan matawang USD/CAD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat