Kejutan Sektor Pembuatan China, Catat Pemulihan Setelah Terkesan Oleh COVID-19

3,350

Tumpuan sesi Asia hari ini terarah kepada penerbitan data PMI pembuatan dan bukan pembuatan dari China bagi bulan Mac yang kembali memaparkan pemulihan selepas terkesan oleh penularan pandemik coronavirus di negara itu.

Jabatan Perangkaan Negara (NBS) melaporkan sektor pembuatan di China melonjak kepada 52.0 daripada rekod terendah pada bulan sebelumnya 35.7, serta melebihi jangkaan pasaran untuk meningkat 45. Ini merupakan pertumbuhan paling cepat dalam aktivit perkilangan sejak 2017.

Sementara itu, bagi sektor bukan pembuatan pula, NBS melaporkan terdapat peningkatan yang ketara pada bulan Mac dengan bacaan 52.3 daripada 29.6 bulan lalu, yang juga menandakan bacaan tertinggi dalam tempoh tiga bulan.

Langkah-langkah pencegahan dan pengawalan yang diambil oleh China dalam membendung penularan coronavirus telah membantu aktiviti ekonomi di negara itu untuk kembali beroperasi ketika negara lain di seluruh dunia masih lagi berusaha untuk memerangi wabak pandemik itu.

Dalam satu kenyataan yang mengiringi data itu, jurucakap NBS menyifatkan pengukuhan yang dicatatkan tersebut melambangkan kejayaan untuk membuka semula sebahagian besar daripada ekonomi China.

Menurut NBS, kadar pemulangan semula perusahaan besar dan sederhana adalah 96.6% sehingga 25 Mac, peningkatan 17.7% daripada keputusan tinjauan pada 25 Februari.

Bagaimanapun menurut NBS, pengukuhan yang dicatatkan masih tidak membawa maksud bahawa aktiviti ekonomi di China telah kembali ke tahap normal berdasarkan data bulan ini, malah perubahan yang direkodkan pada bulan berikutnya perlu diberi perhatian.

Terdapat 48 kes jangkitan baru yang dilaporkan di tanah besar hari ini, di mana semuanya dikaitkan dengan pelancong yang pulang dari luar negara. Ini menjadikan kes di negara itu meningkat kepada 81,518 dan mengakibatkan 3,305 kematian.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat