Kekhuatiran Terhadap Kemelesetan Semakin Terasa, Aktiviti Perniagaan Bulan Julai Perlahan!

398

Aktiviti perniagaan AS perlahan kepada paras terendah dalam lima bulan pada bulan Julai, tertarik oleh pertumbuhan sektor perkhidmatan yang perlahan, menunjukkan data kajian yang diperhatikan dengan teliti pada hari Isnin, tetapi harga input yang menurun dan pengurangan pekerjaan menunjukkan bahawa Federal Reserve mungkin sedang membuat kemajuan pada bidang penting dalam usahanya untuk mengurangkan inflasi.

S&P Global memaklumkan indeks PMI AS Komposit yang mengesan sektor pembuatan dan perkhidmatan, turun kepada bacaan 52 pada bulan Julai dari 53.2 pada bulan Jun. Bacaan Julai menunjukkan enam bulan berturut-turut pertumbuhan tetapi terhad oleh keadaan yang semakin terhad dalam sektor perkhidmatan. Bacaan di atas 50 menunjukkan pembesaran.

Data kajian yang agak redup pada hari Isnin menyokong bukti bahawa ekonomi AS masih berkembang ketika suku ketiga bermula, tetapi pada kadar yang lebih perlahan daripada tempoh April hingga Jun.

“Kadar keseluruhan pertumbuhan hasil, diukur di seluruh pembuatan dan perkhidmatan, adalah konsisten dengan KDNK yang berkembang pada kadar tahunan sekitar 1.5% pada permulaan suku ketiga. Ia lebih rendah daripada kadar 2% yang ditandakan oleh kajian pada suku kedua,” kata Chris Williamson, ekonom perniagaan utama di S&P Global Market Intelligence.

Kemerosotan mungkin dilihat positif di kalangan Fed, yang berhasrat untuk melihat aktiviti menjadi lebih perlahan untuk mengurangkan inflasi. Pada hari Rabu, para pembuat dasar dijangka menaikkan kadar faedah sebanyak suku peratus, kepada antara 5.25% dan 5.5%, dalam apa yang banyak pelabur dan para ekonomi lihat sebagai potensi kenaikan terakhir dalam kitaran semasa.

Secara keseluruhan, KDNK masih bergantung kepada pertumbuhan dalam sektor perkhidmatan kerana pembuatan mengecut, tetapi laporan tersebut menunjukkan peningkatan kebergantungan pada permintaan antarabangsa apabila pesanan eksport baru untuk perkhidmatan mencapai tahap tertinggi sejak Mei 2022. Peningkatan dalam permintaan luar negeri disebabkan oleh pelemahan dolar AS.

Indeks aktiviti perkhidmatan turun kepada 52.4 daripada 54.4 pada bulan Jun dan lebih lemah daripada bacaan 54 yang dijangka di kalangan para ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Sementara itu, indeks keluaran pembuatan kajian tersebut, mengalami pertumbuhan untuk pertama kali dalam dua bulan, meningkat kepada 50.2 daripada kadar 46.9 pada bulan Jun. Indeks PMI pembuatan yang lebih luas telah meningkat tetapi masih dalam wilayah kontraksi pada 49 berbanding 46.3 bulan lalu dan melebihi ramalan ekonom untuk 46.2.

Terdapat beberapa tanda dalam laporan tersebut yang menunjukkan bahawa kenaikan kadar faedah oleh Fed mungkin sedang berjalan ke arah mengekang inflasi yang masih jauh melebihi sasaran 2%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat