Kelemahan Aktiviti Ekonomi Eropah Berkurang! Adakah Ini Petanda Baik?

280

Pasaran disajikan dengan terbitan data terbaru dari Eropah yang menyaksikan tekanan mula mereda dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan pada bulan Disember.

Ekonomi terbesar Eropah, Jerman menyaksikan peningkatan yang lebih baik pada bulan ini, di mana aktiviti pembuatan meningkat pada 49.0 dari 46.1 dan perkhidmatan naik pada 47.4 daripada 46.2.

Pun begitu, kedua-dua sektor masih menunjukkan penguncupan. Ini kerana, angka 50 memisahkan perbezaan antara pengembangan dan penguncupan sesuatu aktiviti. Sekiranya bacaan di atas 50 menunjukkan pengembangan, manakala bawah 50 sebaliknya.

Sementara itu, sektor perkhidmatan di Perancis sedikit menurun kepada 48.1 daripada 49.3, manakala aktiviti pembuatan menokok pada 48.9 daripada 48.3.

Menurut S&P Global, walaupun kelemahan yang dicatatkan sedikit mereda tetapi prospek pertumbuhan kekal suram akibat permintaan merosot, inflasi yang tinggi dan pengetatan dasar bank pusat.

Keseluruhannya, kemerosotan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan di Zon Eropah sedikit berkurang walaupun bacaan yang dicatatkan masih di bawah penguncupan.

Impaknya pada mata wang, euro didagangkan sedikit berubah memandangkan pelabur masih menilai data yang dikeluarkan tersebut.

Secara berasingan, pasaran juga diperlihatkan dengan keluaran data PMI dari UK yang menunjukkan bacaan yang bercampur-campur.

Data perkhidmatan Britain berkembang pada 50 daripada 48.8, manakala aktiviti pembuatan pula sebaliknya menguncup 44.7 pada bulan Disember daripada 46.5 yang dicatatkan pada bulan November.

Rentetan itu, mata wang pound tergelincir lebih rendah berbanding US dolar setelah turut terkesan dengan data jualan runcit UK yang menyuramkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat